Planeta se schimbă, dar tu?

Planeta se schimbă, dar tu?

90
DISTRIBUIȚI
poză simbol

Îmbunătățirea stării mediului este indispensabilă  la momentul de față și deloc imposibilă, cu multă răbdare și voință putem face schimbări majore focarului ce poluează grav pământul. Cât de gravă este problema și cum putem stopa procesul de îmbătrânire prematură a Terrei au reflectat elevii L.T „Olimp”, discipoli ai profesorului de geografie, Constantin MATVEEV .

 Deșeurile- dușmanul principal al Terrei

Ziua Planetei Pământ este ziua în care în mod special ar trebui să conștientizăm individualitatea planetei noastre.Prima idee ce ne apare când auzim de poluarea mediului sunt mormanele de deșeuri, apele murdare și solul infectat. Eu am decis să mă focusez în special pe problema deșeurilor numeroase, în deosebi asupra nocivității acestora pentru mediul înconjurător și metodele de soluționare, acesta fiind și o problemă stridentă pentru comunitatea noastră… Ionela RUBLIOVSCHI, cl. XI „B”

Pericolul este real, iar umanitatea poartă responsabilitatea

Orice acțiune are ca urmare consecințe care pot afecta considerabil viața de zi cu zi a oamenilor și pot duce la schimbări majore în natură.Toate acțiunile oamenilor până în prezent au dus la epuizarea solurilor şi a resurselor de apa potabilă, la despăduriri intense, la dispariția unor specii vegetale și animale, poluarea globală a mediului, încălzirea planetară, formarea ploilor acide, extinderea deșerturilor etc.

Una dintre principalele probleme cu care ne confruntăm în prezent este încălzirea globală. Cauzele apariției acestei probleme este omul: dioxidol de carbon emis de vehicule și de termocentrale, defrișările masive, fertilizarea chimică intensivă a culturilor agricole etc. Toate aceste acțiuni întreprinse de către oameni au dus la apariția problemei care poate avea drept consecințe creșterea nivelului mărilor și oceanelor, intensificarea uraganelor și furtunilor, seceta și deșertificarea, acidificarea oceanelor etc. Oricât de improbabile par a fi unele dintre aceste consecințe, adevărul e că pericolul este real și, din păcate, umanitatea poartă responsabilitatea, prin acțiunile sale ale căror efecte nu le-a intuit la timp. De-abia acum începem să înțelegem mai bine cum afectăm planeta și de ce. Deci trebuie să ne schimbăm modul de gândire și de viață… Alexandra IURCEAC, cl. XI ,,B”

Poluarea fonică-  cauza multor probleme de pe Pământ

În societatea contemporană, problematica mediului ambiant devine o prioritate a guvernelor și a specialiștilor din toate colțurile lumii. Poluarea fonică este cauza multor probleme de sănătate, iar numărul persoanelor expuse la niveluri ridicate de zgomot este în creștere. Zgomotul are efecte dăunătoare și asupra florei și faunei sălbatice.

Zgomotul cauzat de trafic și industrie este o problemă din ce în ce mai mare. În orașe, traficul rutier este una dintre principalele surse de poluare fonică, aproape 70 de milioane de europenifiind expuși zilnic la niveluri de zgomot care depășesc 55 de decibeli. Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății, expunerea pe termen lung la aceste niveluri ridicate de zgomot poate duce la creșterea tensiunii arteriale sau la apariția infarctului miocardic. Privarea de somn este cea mai mare problemă. Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății, ca să putem dormi bine în timpul nopții, zgomotul de fond nu trebuie să depășească 30 de decibeli, iar zgomotele individuale trebuie să se mențină sub 45 de decibeli. Expunerea la zgomot poate provoca afecțiuni precum tinitusul, probleme mintale și stres…. Cătălin CENUȘĂ, cl. X- B,  

Continuarea fiecărui articol, puteți citi în numărul 17 a ziarului.