DISTRIBUIȚI

Începând cu luna mai curent șef al IP Telenești a fost numit inspectorul principal Petru Costișanu, bine cunoscut cititorului nostru. Remarcăm că șeful IP Telenești Petru Costișanu s-a născut la 3 ianuarie 1971 în satul Codru, comuna Mândrești. În anul 2000 a absolvit Academia de Poliție. A întrat în Poliția Națională acum 30 ani în calitate de polițist în Batalionul de Escortă a MAI. În 1995 revine la IP Telenești și activează într-o unitate de patrulare după care în 1997 este numit șef de post la Mândrești. În anul 2001 devine șef –adjunct al secției practică contravențională iar din 2004 este numit comisar adjunct și sef secție securitate publică unde a activat până în 2011 în cadrul aceluiași IP. În 2011 și 2018 a activat în cadrul MAI în calitate de șef al Secției Interacțiune Justiție a Direcție Generale Ordine Publică unde a activar 1.4 ani după care a fost transferat din nou la Telenești iar în mai 2015 a fost numit șef adjunct la IP Sângerei. Iar în iunie 2017 a fost avansat șef al IP Sângerei. În noiembrie 2019 a fost numit șef al IP Telenești. După 8 luni a fost numit șef al IP Șoldănești unde activat până în decembrie 2021. Din luna mai curent exercită funcția de șef al IP Telenești.
Este căsătorit, tată a doi copii deja maturi.

-Domnule inspector principal, cum apreciați starea de lucruri în IP Telenești la numirea Dvs. în funcție?

-Este o stare bună a lucrurilor la IP Telenești statornicită cu anii pe care o accepți precum ceva firesc. Au fost porniri și inițiative bune pe care noi trebuie să le continuăm ,să le susținem. Trebuie să vă spun că deși am lucrat și în alte inspectorate dar întrucât practic tot timpul am trăit la Codru iar la IP Telenești am o mulțime de colegi, ba mai mult decât atât există o conlucrare între unitățile noastre practic cunoșteam starea de lucruri aici. Vs. problemele care m-au îngrijorat cel mai mult cred că violența în familie este cel mai durut fenomen în comunitate fiindcă acesta este mama tuturor relelor. În contracararea violenței domestice trebuie să se implice nu numai poliția dar și primăria, asistenții sociali, școala, ong-urile locale. Este un fenomen latent dar care uneori produce așa un impact a cărui consecințe nu le ameliorezi cu una cu două. O altă stare de lucruri căreia îi acord atenție la moment este operativitatea cu care trebuie să ajungem la locul infracțiunii. IGP ne pune în sarcină să ne deplasăm în cel mult 15 minute astfel să reușim a descoperi infracțiunea pe urme proaspete. Trebuie neapărat să respectăm acest normativ astfel, să demonstrăm contribuabilului că banul public investit în poliția națională își are eficiența sa.

– Schimbarea, mutările prea dese dintr-o funcție în alta mi s-ar părea nefirești…
– Pentru schimb de experiență ar fi necesare asemenea schimbări. Și apoi orice mandat este întotdeauna mai eficace când este de scurtă durată.

– Cum apreciați starea criminogenă în raion?
– Este una favorabilă măcar și de aceea că avem un procent mare de descoperire a crimelor. Cazul de omor depistat în cariera de nisip de la Telenești este deja descoperit, poliția finalizează deja ancheta asupra dosarului.

– Precum se știe cea mai mare problemă o constituie cadrele. Cum încercați să soluționați problema lor?
– La moment în raion avem 11 locuri vacante de subofițeri. Nu aș zice că este o problemă majoră dar este clar că cei care muncesc au o povară dublă. La moment am identificat patru candidați cu care trebuie să lucrăm.

– Conlucrarea poliției cu societatea își face efectul?

Continuarea citiți în n.24 din 3 iunie 2022