DISTRIBUIȚI

Râul Cubolta izvorăște în apropierea satului Lipnic, raionul Ocnița, și își varsă apele în Răut, în preajma satului Putinești, Florești.

Lungimea râului Cubolta e de 101km, conform altor date – 92 km. Lățimea lui este de 1,5-18m, iar adâncimea variază de la 40 de cm. până la 130 cm; debitul apei – 0,2 -1,1 m/s. Se întâlnesc praguri deversoare cu înălțimea de 95 m. Un debit maxim – 57,4 m3/sec. a fost înregistrat în anul 1969, iar cel minim – de 1, 37 m3/sec, – în 1991. Suprafața bazinului râului este egală cu 943 cm2.
Cubolta este bogată în cursuri de apă adăugătoare care o ajută și o mențin. Peste 100 de afluenți, cu o lungime totală de peste 420 km, dintre care doar Valea Curechilor, Ciorăria și Cogan – fiecare depășind lungimea de 10 cm.
Fiind un rău de câmpie, Cubolta își urmează cursul, în general, pe o suprafață plană deluroasă, trecând prin cinci raioane ale republicii: Ocnița, Dondușeni, Drochia, Sângerei și Florești.
Din cele mai vechi timpuri, de-a lungul râului s-au întemeiat zeci de sate, pentru locuitorii cărora apele Cuboltei pot fi numite arterele vieții. Acesta este unul dintre râurile cu cele mai populate maluri de pe teritoriul Republicii Moldova, cu excepția Răutului și a celor două fluvii mari – Nistru și Prut. Doar în partea de sus a râului sunt plantații forestiere, iar până la revărsare cursul acestuia străbate câmpuri cultivate și suprafețe de pășunat.
Cea mai mare parte a râului Cubolta trece prin raionul Drochia. Pe cursul lui au fost construite câteva bazine mari de acumulare în vecinătatea localităților Maramonovca și Moara de Piatră Drochia, Cubolta și Sângerei, Putinești și Florești, precum și multe alte iazuri mai mici.

Continuarea citiți în n.24 din 3 iunie 2022