Pe Aleea Clasicilor dorim Bustul LEONIDEI LARI

Pe Aleea Clasicilor dorim Bustul LEONIDEI LARI

89
DISTRIBUIȚI
În poză: LEONIDA LARI

În ziua de comemorare a regretatei poete LEONIDA LARI, 11 decembrie şi a celor 7 ani de la trecerea în cetatea veşniciei, la baştina ei s-a aprins multă lumină pentru ea. Cei care au participat la acţiunile de comemorare au aprins făclii de lumină pentru eternitatea poetei, dar şi făclii ale speranţei, că Aleea Clasicilor din parcul capitalei se va bucura de onoarea instalării, bustului poetei.

În ziua de 11 decembrie, curent, când a plecat la ceruri LEONIDA LARI, satul ei de baştină şi gimnaziul Bursuceni care-i poartă numele, au fost cuprinse de miros de colăcei copţi. S-au copt şi s-au dat de pomană cu lumină, de sufletul poetei noastre din eternitate. Susţinuţi de directoarea Ala TCACI, profesorii au grijă să facă acest lucru şi s-o pomenească creştineşte. La standul din instituţie, „Doi cu acelaşi suflet”, dedicat ei şi fratelui LEONARD TUCHILATU profesorii şi elevii au aprins şi ard şi acum făclii. În aminire şi pentru lumina de veci, înscrisă inclusiv pe o umbră de tricolor.
„Noi facem tot ce putem,suntem datori,dar şi sufletul ne îndeamnă să-i păstrăm memoria şi respectul pentru jertfa ei, neamului şi adevărului. În acţiunile noastre de dăinuire a celei care a fost LEONIDA LARI ne ghidăm de adevărul sfânt: „Cine îşi uită trecutul, e condamnat să-l repete”, a împărtăşit directoarea instituţiei.La lecţiile de limba şi literatura română profesoara Nadejda FLOREA, din clasă în clasă, din generaţie în generaţie, ca un scut stă în calea uitării, aminteşte mereu copiilor cine a fost pentru salvarea neamului şi spritului românesc LEONIDA LARI, cum a luptat – scut pentru Independenţă şi pentru Declaraţia de Independenţă, pentru alfabetul latin şi limba română, pentru purul adevăr istoric, despre etnia neamului, ţinut sub papucul minciunii… Elevii gimnaziului au pe masă la lecţii, dar şi pe rafturile bibliotecii, pentru sete de lectură, multă carte bună, scrisă de regretata poeta sau dedicată ei, au carte românescă cu autograful poetei, oferite de literaţi români, care au apreciat talentul de scriitoare şi de poetă, dar şi bărbăţia de fier în lupta pentru dreptatea neamului românesc din Basarabia.Fiica mezină a poetei, Emanuela IORGA a făcut o frumoasă donaţie de carte elevilor instituţiei de la baştina poetei, din biblioteca personală a familiei.
Din iniţiativa colectivului didactic al gimnaziului,susţinută de Consiliul local al Administraţiei Publice Bursuceni a fost înaintat un demers către Guvernul Republicii Moldova cu cerinţa de instalare a bustului LEONIDEI LARI pe Aleea Clasicilor din capitală. Atât profesorii, cât şi aleşii locali, susţinuţi de edilul primăriei aşteaptă cu speranţă netăgăduită un răspuns pozitiv şi cred cu tărie că cel târziu să se întâmple lucrul acesta în octombrie, anul viitor, când vor fi omagiaţi 70 de ani de la naşterea poetei, luptătoarei pentru neam şi ţară.