DISTRIBUIȚI

Localități din opt raioane-pilot ale Proiectului „Viață sănătoasă” și anume Clocușna și Lipnic, Ocnița; Chetrosu și Pelinia, Drochia; Visoca și Bădiceni, Soroca; Răspopeni și Vadul-Rașcov, Șoldănești; Bilicenii Vechi și Prepelița, Sângerei; Meleșeni și Pitușca, Călărași; Varnița și Mereni), Anenii-noi; Ciuciuleni și Cărpineni, Hâncești au 16 coaliții comunitare*, câte 2 per fiecare raion, care s-au angajat să dezvolte comunități sănătoase.

Cele 16 coaliții comunitare din satele raioanelor-pilot vor consolida parteneriatul între societatea civilă și autoritățile publice locale pentru a iniția acțiuni de promovare a sănătății, prevenire a bolilor netransmisibile (BNT) și cunoaștere a drepturilor la sănătate.
„Coalițiile comunitare sunt formate din localnicii cu funcții publice, organizațiile neguvernamentale, dar mai ales cei care sunt formatorii de opinie în sat pentru a contribui la dezvoltarea comunităților sănătoase, adică la îmbunătățirea și crearea continuă a mediilor fizice și sociale prin valorificarea resurselor comunitare existente”, susține Natalia Silitrari, șefa Direcției de Promovare a Sănătății a Agenției Naționale pentru Sănătate Publică.
Fiecare coaliție are câte 10-15 membri, printre care sunt formatorii de opinie/activiștii locali reprezentanți ai organizațiilor neguvernantele, ai primăriilor, altor sectoare relevante precum educație, cultură, sănătate, business local. Totodată, Centrele de Sănătate Publică ale Agenției Naționale pentru Sănătate Publică sunt cele care vor prelua experiența pentru a o transmite în localitățile din raionale arondate.

Continuarea citiți în n.11 din 4 martie 2022