DISTRIBUIȚI

De mai multe zile în sectorul pomicol al raionului se desfășoară lucrările de primăvară în livezi. Pentru a asigura o bună calitate a lucrărilor Direcția Agricultură, Cadastru și Urbanism a organizat recent , direct în câmp, un seminar practico științific la tăierea pomilor la speciile sîmburoase.

Viorel Clipca, directorul unității agricole producătoare de fructe SRL „Florplus Agro”( satul Izvoare) s-a oferit să fie gazda întrunirii producătorilor agricoli din domeniul horticulturii ce activează în raion ,cât și specialiștii ANSA. După cum a înformat Ion Bîrsanu, vicepreședintele raionului„ an de an specialiștii Direcției agricultură promovează asemenea instruiri practico-științifice, cu invitarea specialiștilor de nivel republican. La fața locului ei informează despre particularitățile creșterii , fructificării, conducerii și tăierii pomilor .De data acesta fost invitat și a demonstrat modele de tăiere a pomilor fructiferi la speciile sâmburoase Ion Grosu, doctor în agricultură, șeful laboratorului pepinierit și tehnologii moderne pomicole din cadrul institutului Stiințifico-Practic Horticultură și Tehnologii Alimentare din Chișinău.
Doctorul în agricultură a demonstrat modele de curățare a pomilor de diferite specii, acceptate cu interes de către participanții la seminar. Pomicultorii din cadrul asociației agricole – gazdă au prezentat modelele lor de tăiere a pomilor, dorind să le arate specialistul unde dau greș. Ei ne-au spus că lucrează cu tragere de inimă, căci sunt remunerați cu câte 300 de lei pentru ziua de muncă la tăiatul pomilor. Dețin experiență curățatului pomilor, dar nu sunt siguri că nu greșesc pe alocuri. Astfel de seminare le sunt benefice și utile , le împospătează cunoștințele și abilitățile la începutul fiecărei campanii a lucrărilor de primăvară în livezi de sâmburoase.

Continuarea citiți în n.11 din 4 martie 2022