DISTRIBUIȚI

În raionul Sângerei nu s-au înregistrat cazuri confirmative de rujeolă, aceasta în timp ce situaţia epidemiologică în ţară este alarmantă. De la începutul anului, până la finele lunii august la nivel naţional au fost înregistrate 198 cazuri confirmative.
Noi continuăm să informăm populaţia din teritoriul raionului şi să atragem atenţia că rujeola este o maladie contagioasă, care se transmite pe cale aeriană. O persoană bolnavă poate infecta în mediu alte 18 persoane, iar una din o mie de persoane afectate, decedează din cauza complicaţiilor grave pe care le are maladia dată. Singura soluţie de prevenire a acesteia este vaccinarea fiecărei persoane.
Menţionăm că tratament specific împotriva rujeolei nu există, iar alte metode de profilaxie sunt insuficiente.
Acoperirea vaccinală a copiilor din raion este sub limita recomandată de Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) , 95 %. Respectiv nivelul de acoperire cu ROR-1, (adică vârsta de 12 luni) este de 85,02%, cu ROR-3 (vârsta 15-16 ani) constituie 71,3%.Vaccinarea cu ROR-2 (vârsta ce cuprinde copiii de 6-7 ani), este planificată pentru luna septembrie a anului curent.
Accoperirea vaccinală a copiilor cu rujeolă pe perioada a 7 luni ale anului în curs este următoarea:
La ROR-1: Iezărenii Vechi-10,9%, Mândreştii Noi – 80%, Grigorăuca-57,1%, Centrul de Sănătate (CS) Pepeni: ,ROR -1 este de 74,6%, ROR-3 au fost planificate 12,3% , care nu au fost îndeplinite. În Centrele de Sănătate: Chişcăreni ROR-1atinge 81,8 %, Bilicenii Vechi ROR – 1- 37,5 %, iar cu ROR-3- 80%. În Centrul de Sănătate Drăgăneşti ROR-cuprinde – 84 %, în Cotiujenii Mici -85,7%. În CS Sângereii Noi situaţia este mult mai diferită: ROR-1 constitue 52,08%, ROR-3-36,5%.Situaţia este problematică, fiindcă în unele localități din raion părinții refuză vaccinarea pe motivul confesiunilor religioase.
Din cauza numărului mare de copii nevaccinaţi, există marea probabilitate ca odată cu începerea anului de învăţământ situaţia să se agraveze. În contextul dat, prioritatea numărul unu pentru lucrătorii medicali şi pentru cei din domeniul educaţiei este limitarea răspândirii rujeolei, care prezintă un risc sporit pentru sănătatea copiilor.
Consecinţele grave în urma rujeolei vor fi suportate nu doar de copii, dar şi de familie. Acestea vor afecta atât sistemul medical, cât şi al educaţiei.
Problema în cauză a fost pusă în discuţie inclusiv la nivel raional, în cadrul comisiei extraordinare de sănătate publică, prin care ne-am propus asigurarea măsurilor urgente pentru vaccinarea persoanelor nevaccinate contra rujeolei.
Gheorghe BALEA, coordonator pentru problemele sănătăţii publice în raion