DISTRIBUIȚI

Alina Pascaru șefa DGE , ținută o oră sub pretențiile opoziției

Zilele trecute a avut loc ședința ordinară a CR Telenești unde au fost examinate 15 chestiuni și unde procesul de examinare și adoptare a deciziilor a decurs normal după ce doi consilieri – Iurie Tulgara, care este și președinte a fracțiunii PAS și Alexei Mereuță, consilier independent au părăsit sala de ședințe. Convingerea mea era că sala trebuia s-o mai părăsească și Veaceslav Mărăndici, președintele fracțiunii PPDA dar acesta n-a putut pleca fiindcă era președinte de ședință! Adică dl Mărăndici și-a demonstrat într-un fel noblețea obligată și ne-a fericit până la urmă cu prezența conducând stoic ședința până la urmă!

Dar zurba a pornit-o anume Mărăndici care ales președinte a înaintat pretențiuni către conducerea raionului că nu-i respectă pe aleșii locali. Nerespectul ar fi în faptul că n-a fost aleasă pentru ședințe sala care se cuvine deși,la o adică sala de conferințe servește de 38 ani, încăperea este dotată cu instalație de condiționare a aerului. Apogeul certei a ajuns la maxim când Alina Pascaru, șefa DGE a solicitat 400 000 lei pentru construcția unor trotuare în curtea Gimnaziului Negureni. Poanta este că mai înainte Larisa Crețu, directoarea Gimnaziului Negureni a solicitat 900 000 lei pentru reparația acoperișului. A avut loc licitația care a identificat cel cu prețul mai mic, în consecință reparația a costat mult mai puțin. Odată cea a terminat reparația directoarea a găsit de cuviință că cele 400 000 lei rămase ar putea acoperi costul unor trotuare tot pe teritoriul instituției…A acționat după principiul ”Cere și ți se va da!”, a solicitat de la DGE cu argumentările necesare.
Mi-e greu a intrat în esența pretențiunilor și caprițurilor celor trei care au tot încercat să convingă majoritatea că banii ar putea fi furați, spălați,etc, etc. Cu siguranță nici Alina Pascaru, nici Larisa Crețu nu aveau cum să-și construiască trotuare în propria gospodărie – există o procedură de tender, comisie care recepționează lucrul gata făcut, etc.
Anticipând evenimentele remarc că majoritatea a adoptat decizia privind cele 400 000 lei iar cei doi în semn de protest au părăsit sala. Pentru ce?
Acum de la înălțimea anilor noștri pot spune cu siguranță că unii din aleșii locali nu au înțeles niște lucruri- că alegătorul trebuie stimat! Acum 20 ani am fost ales consilier în Consiliul local. O încurcasem de la bun început or, candidata PCRM având majoritatea punea veto pe toate proiectele de decizie. După ce nu a fost adoptată decizia privind numirea șefului de post (după asta omul în cauză a abandonat serviciul în poliție) Ion Badan, pensionar MAI care reprezenta Furnica, partidul altui Usatâi, cel de la Televiziune, ne-a adunat pe toți și i-a avertizat pe comuniști că va ridica lumea din comuna contra noastră. Argumentul lui era că comunitatea ne-a ales să-i soluționăm problemele, da noi facem teatru de comedie la ședințele APL. După asta, slavă Domnului, am uitat din a cui partid suntem când facem ședințele. Iar în mandatul viitor tocmai al treilea an am aflat că de fapt sunt consilier ales pe listele PDM nu AMN! După asta Haralambie Popa, unul din activiștii PD-ului care nu mai este în viață mult timp mult timp a făcut haz dar cea fost a fost. Eram corespondent de agenție, făceam până la 10 știri zilnic și chiar nu mă interesa în a cui listă sunt ales.
Pomenesc de situația asta nu întâmplător or, în raionul Telenești s-au întâmplat multe trăsnăi trecute cu vederea de mass-media: În mandatul trecut primarul de Crăsnășeni Vasile Mărăndici a dizolvat CL din motiv că aleșii baicotau ședințele; CO Telenești ales în noiembrie 2019 tocmai în mai 2020, adică după o pauză de 7 luni au adoptat bugetul pentru anul de referință; La CL Mândrești tot ăștea de la PPDA nu au adoptat niște decizii la început de mandat, adică s-au răzbunat pe sat că nu au ales omul care le trebuie!
Concluzia tristă la care am ajuns e că nu avem opoziție în CR Telenești! Da, au fost în mandatul trecut doi consilieri ațoși pe nume Eduard Roșca și Olga Gherman, dar critica lor era constructivă! Vs.epizodul de la ședința trecută – lumea îmi va da dreptate.