Ning „Florile neamului” la Sângerei

Ning „Florile neamului” la Sângerei

191
DISTRIBUIȚI
În poză: Ana Podlisnic

Peisajul cultural – artistic al raionului Sângerei înscrie în palmaresul său una din cele mai frumoase realizări din ultimii ani – înfiinţarea Cenaclului literar „Floarea neamului”.
Conceput și perpetuat de-a lungul celor peste opt ani de activitate, grație efortului unor oameni înzestrați cu profundă dragoste de valorile neamului românesc, precum Ion ROȘCA, șeful Centrului metodic al Direcției Educație Sângerei și doamna Raisa PUPĂZĂ, profesoară de limba și literatura română la LT,,Nicolae Casso” din satul Chișcăreni, această făclie de spirit are drept scop descoperirea și promovarea tinerilor condeieri din toate liceele și gimnaziile raionului.
LT „Dimitrie Cantemir” găzduiește ședințele cenaclului, unde elevi de diferite vârste școlare, împătimiți de verva cuvântului inspirat, își împărtășesc trăirile lirice și fanteziile prozodice.
Dovada vie a faptului că mai avem încă tineri care suspină după literatură, sunt reprezentările artistice, puse în scenă de elevii și profesorii acestora, astfel încât să rămână imortalizate în inimi crămpeie din opera și biografia personalităților literare și istorice.
Tot din inima cenaclului a răsărit ideea de a purta cu demnitate, drept carte de vizită, numele poeților îndrăgiți, a personalităților istorice și a martirilor neamului în Războiul de pe Nistru: Nicolae Dabija(Heciul Vechi), Dumitru Matcovschi (Cotiujenii Mici), Ion Vatamanu (Mândreștii Noi), Grigore Vieru (Heciul Nou), Valeriu Matei (Dumbrăvița), Leonida Lari (Bursuceni), Adrian Păunescu (Copăceni), Iurie Boghiu (Flămânzeni),Valentin Mereniuc (Bilicenii Vechi), Ion Ignatiuc (Prepelița).
LT din Cubolta, „satul cu cele mai multe personalități la metru pătrat în Basarabia” (I.Colesnic), poartă cu mândrie numele celui care a fost Pantelimon Halippa, marele patriot al neamului românesc, președintele Sfatului Țării ce a semnat Actul Marii Uniri din 27 martie 1918…

continuartea o puteți găsi în ziarul numărul 9 din săptămâna aceasta

Ana PODLISNIC, profesoară de limba și lit. română, LT „Pan Halippa”, Cubolta