Nicu Popescu: „Lucrăm la un nou plan de accelerare a procesului de...

Nicu Popescu: „Lucrăm la un nou plan de accelerare a procesului de integrare în Uniunea Europeană

18
DISTRIBUIȚI

Ministerul de Externe lucrează la elaborarea unui nou plan de accelerare a procesului de integrare europeană pe toate domeniile conexe celor 33 de capitole de aderare la Uniunea Europeană.

 

Despre aceasta a anunțat vicepremierul Nicu Popescu în cadrul audierilor din Parlament, organizate de Comisia politică externă și integrare europeană.

„Planul precedent cu nouă recomandări ale Comisiei Europene este foarte focusat pe sectorul justiției. În același timp procesul de aderare la Uniunea Europeană nu presupune doar reforme în sectorul justiției, care sunt absolut indispensabile, dar presupune și o avansare mai rapidă în direcția aderării la Uniunea Europeană în absolut orice domeniu ce ține de guvernarea țării noastre și iată reieșind din acest lucru, în aceste zile, efectiv suntem pe ultima sută de metri în finalizarea acestui al doilea plan de accelerare, pe care noi îl numim tentativ Planul 33 pentru aceste 33 de capitole prin care vom negocia aderare la Uniunea Europeană, care prevede măsuri concrete de accelerare, atât a implementării Acquis-ului comunitar, a legislației europene în Republica Moldova, cât și acțiunilor, care reies din această legislație în absolut fiecare domeniu de reformare”, a menționat Nicu Popescu.

Ministrul de Externe a precizat că, în viitorul apropiat acest plan va fi făcut public. „Prin acest plan, absolut fiecare instituție, absolut fiecare domeniu de aderare la Uniunea Europeană va obține noi obiective ambițioase și prin acest plan de accelerare avem obiectivul de a implementa o serie de măsuri către sfârșitul primăverii a acestui an, astfel încât în perioada de primăvară, țara noastră să fie evaluată în gradul nostru de progres în implementarea Acquis-ului comunitar iar în octombrie 2023, Comisia Europeană va publica un raport dedicat tuturor statelor candidate, inclusiv Republicii Moldova prin care vor fi identificate măsurile prioritare sau eventualele lacune pe care urmează să le implementăm în continuare”, a adăugat Nicu Popescu.

Amintim că Republica Moldova a depus cererea de aderare la UE pe 3 martie 2022, în aceeași zi cu Georgia și trei zile mai târziu după Ucraina, care a depus cererea de aderare pe 28 februarie. Comisia Europeană și-a emis avizul cu privire la cererile depuse de aceste țări la 17 iunie 2022.