DISTRIBUIȚI
(Interviu cu Valeriu RUSU, şeful Secţiei Cultură)

– Data de 15 ianuarie a fiecărui an este una de relevanţă pentru cultura naţională. Acest lucru l-am dedus şi îl deducem de fiecare dată când trăim intensitatea emoţiilor generate de activităţile care le organizaţi drept reprezentanţi ai culturii naţionale.
„Este adevărat, începând cu anul 2013 în această zi în Republica Moldova marcăm Ziua Culturii Naţionale.
De rând cu onorurile aduse culturii naţionale, în ziua respectivă vom omagia pe geniul literaturii clasice româneşti, MIHAI EMINESCU. Va fi şi de data aceasta cel mai frumos omagiu adus poetului , căci în cultura universală ne identificăm în primul rând prin EMINESCU. Este un moment important pentru întreaga noastră societate, cu semnificaţii majore pentru educaţia noastră şi cultura poporului, dar şi pentru identitatea naţională. Este momentul când putem împărtăşi bucuria de a fi romăni şi, în acelaşi timp, de a ne mândri că suntem parte a culturii universale.
Aceasta vom face-o prin promovarea în continuare a Festivalului –concurs raional de poezie, romanţe „ Eminesciana – 2018”, care se va desfăşura tradiţional în incinta Casei de Cultură „Nicolae Iorga”. Promovarea acestui festival şi oferirea tinerilor talente muzicale, poeţilor începători, a –şi manifesta talentul noi o facem constant, an de an şi iniţiativa ne aparţine în exclusivitate în republică. Descoperim şi încurajăm talente dintre mici declamatorisau interpeţi, dintre adolescenţi şi tineri, cărora opera emiesciană le-a servit drept motiv de inspiraţie.
Ziua Culturii Naţionale marcată în această dată presupune diferite şi diverse activităţi culturale de interes naţional. Inclusiv şi un omagiu adus Marelui Eminescu la Bustul său din faţa liceului care-i poartă numele…

Mai departe puteți găsi în ziarul numărul 2 din săptămâna aceasta