DISTRIBUIȚI

Sursa foto: Reuters

Președintele Federației Ruse Vladimir Putin, în adresarea sa din 21 februarie, s-a referit la activitatea autorităților din Ucraina în perioada de după dobândirea independenței de URSS, acuzându-le de nazism și rusofobie. În special Putin s-a referit la legislația ucraineană, afirmând că ar conține mai multe prevederi discriminatorii care afectează interesele rușilor din Ucraina.

Iar în adresarea făcut publică la 24 februarie, prin care de-facto a declarat război Ucrainei, printre obiectivele acțiunilor militare Putin s-a referit la necesitatea „denazificării” și „demilitarizării” în această țară.
„Platforma de verificare a faptelor” (FIP.am) a analizat declarațiile Președintelui FR, verificând dacă acestea corespund noțiunii de discriminare rasială, descrierilor genocidului din convențiile internaționale, și a contrapus aceste declarații cu legislația relevantă a Ucrainei.
Nazismul, în opinia lui Putin și potrivit convențiilor internaționale
În adresarea sa din 21 februarie, în care a făcut si o amplă trecere în revistă a istoriei republicilor care au făcut parte din URSS, Putin a vorbit în special despre formarea Ucrainei și dobândirea independenței acestei țări, a acuzat fostele popoare sovietice și, în particular, ucrainenii, de naționalism, subliniind că dezmembrarea URSS rămâne „pe conștiința” liderilor republicilor unionale.

Continuarea citiți în n.12 din 11 martie 2022

API.md