DISTRIBUIȚI

A transformat pasiunea în artă, iar arta – într-o disciplină care o predă în cadrul unor cercuri de la gimnaziul din sat. Este vorba de Olga Ropot, meșteră populară, una din cele trei meștere populare de la Mândrești care a devenit cunoscută pentru păpușile care le confecționează. La biblioteca din sat sunt stocate pe rafturi Păcală și Tândală, Făt-Frumos și Ileana Cosânzeana, păpușa iubirii, a bunăstării, a sănătății. Unele din ele se prezintă simbolurile anului conform calendarului chinezesc între acestea păpușa unui șobolan destul de nostim, mascota anului 2020. Mai sunt aci și mascotele altor ani – a cocoșului, câinelui, draconului. Mai găsim păpuși care reprezintă minoritățile national-culturale din republica noastră:

”Ca meștera populară activez de 6 ani dar păpuși confecționez de 18 ani. Toate au pornit de la faptul că am stat mai mult timp din cauza suferinței unui copil al nostru care a necesitat răbdare și timp. Am fost pasionată de ţesături şi îmbrăcăminte, am lucrat în croitorie, iată de ce păpușile mi s-au dat ușor la confecționat”, ne spune meșterița.
A lucrat la păpuşi numai din resturile de materiale textile rezultate din activitatea principală a doamnei. Pentru că doreau să le îndoaie, să le aşeze într-o poziţie naturală a început să realizeze un schelet din sârmă pentru a avea rezistenţă şi o oarecare flexibilitate, după care doamna le-a îmbrăcat cu materiale textile.
„Când eram copil mă jucam cu păpuşile şi am început din joacă, din glumă. Apoi am spus că trebuie să facem ceva care să atragă privirea şi să ofere un zâmbet celor care le privesc. Cel mai mult ne-am inspirat din poveștile populare, apoi din fiecare moment ritualic popular care păstrează adânci rădăcini în tradiție cum ar fi naşterea, botezul, nunta, Anul Nou, Crăciunul cu capre, mascaţi, fără să uităm cele două ocupaţii principale ale țăranului agricultura şi păstoritul.

Continuarea citiți în nr.35 din 3 septembrie 2021