DISTRIBUIȚI

A doua lună de toamnă sosește cu acorduri autumnale ale cântecului nepereche „ A ruginit frunza din vii…” și semnificațiile comprimate de sensuri ale sărbătorii profesionale – Ziua Lucrătorului din Învățământ.
Dumneavoastră îmbrățișați una din cele mai nobile profesii din lume, și nu este întâmplător faptul că ea se sărbătorește toamna. Anume acest anotimp ne vine cu avalanșa belșugului, împlinirilor, a bilanțului, iar protagoniștii acestor categorii în mare parte sunteți Dumneavoastră, profesorii. A preda înseamnă a pătrunde în intimitatea celuilalt, înseamnă a anula obișnuințe, ticuri, moduri de a fi, a distruge stabilitatea, a doborî obstacole și a ridica altceva în schimb. Dar aceasta nu înseamnă anularea unui Eu, aceasta presupune formare și continuare de personalitate. De fapt să educi înseamnă să ajuți pe altul să ajungă mai sus decât ai putut urca, să faci din altul ceea ce tu nu ești.
Esențialmente mă simt profesor, pentru că această calitate nu ți-o ia nimeni. Profesoratul e profesorat. Asta simt, pentru asta am vocație, am chemare. Și sunt ferm convins că toți profesorii raionului au vocație, au chemare… De aceea Vă îndemn pe toți, chiar și în aceste condiții destul de dificile, de pandemie, să transformați școlile Dumneavoastră în ateliere pline de activități creative, numai astfel vor putea să probeze toți. Să le dăm putere elevilor noștri să gândească liber, puterea de a acționa în lucrarea lumii, puterea de a aprecia viața. Educația nu este răspunsul la întrebare, educația este calea spre răspunsul la toate întrebările. Știu că Vă mobilați viața cu teze de concursuri, că rareori Vă gândiți la ultimul strigăt de model, că Vă bucurați când un necunoscut de pe stradă Vă spune „Buna Ziua, Domnule profesor, eu sunt”…
Vă salută pentru că ați fost cel care l-ați ajutat să nu-și frângă aripile de gheață, l-ați încurajat să-și realizeze cele mai îndrăznețe vise, ați acceptat neajunsurile și căderile, nu l-ați lăsat jos, l-ați ridicat inspirând curaj și încredere în ceea ce voia să devină.
Dumneavoastră, stimați colegi, dăruiți și ați dăruit. Cel de Sus ne-a hărăzit loc înalt în izvorul Luminii, să trudim viața întreagă la secera ascuțită a lunii, semănând pulbere de aur peste semințele ce stau să încolțească.
Dascăli vrednici purtați omenia curată. Trăiți cu adevărat ziua de azi, care va deveni cea de ieri, ca să fiți fericiți ziua de mâine. În viață dacă ați ales între frumusețe și suflet alegeți în continuare sufletul căci el întrece orice frumusețe.
Cu ocazia Zilei Profesionale Vă aducem cele mai sincere și frumoase felicitări prin care exprimăm profunda recunoștință pentru jertfa zidită între cărți și caiete, pentru talentul și răbdarea nemărginită, dragostea pe care o purtați în suflet întru binele noii generații, dezvoltând valori universale. Vă dorim să purtați și în continuare cu cinste onorificul titlu de semănător al Cunoștințelor și Frumosului, al Binelui și al Adevărului.
Florile recunoștinței, ale admirației și înaltei considerații sunt astăzi pentru Dumneavoastră, cei care purtați podoaba înțelepciunii și recunoștința din partea foștilor și actualilor discipoli. În pofida tuturor vicesitudinilor, profesorii rămân a fi cei mai inteligenți și mai de nădejde piloni, deoarece formați cele mai nobile valori sociale, sunteți promotori ai valorilor naționale și universale – devotament și verticalitate, tenacitate și perseverență. Domnul să Vă ofere pace, sănătate trainică, optimism cer senin cu mult soare, liniște în gând, viață liniștită pe acest pământ și nu în ultimul rând, elevi motivați, curioși și recunoscători.
Distinși semănători de lumină, dragi maeștri în sculptura sufletului uman, Vă mulțumesc pentru bunătatea și căldura, eleganța Dvs, neobosiți învățăcei.
În numele echipei manageriale semnează, Mihai Curciuc, șeful interimar Direcția Educație Sângerei

Mult stimați profesori,

Profesorul ne-a oferit nu doar lecții de gramatică, istorie sau matematică. El ne-a dăruit un lucru inestimabil – Lecția vieții. Prima lecție a vieții de la El am învățat-o. El a fost sculptorul caracterului și sufletului nostru. Influența pe care o are un învățător asupra unui copil este eternă. Fiecare dintre noi poartă în suflet o vorbă, un gest, o învățătură a profesorului, pe care le transmitem mai departe copiilor noștri.
Profesia de pedagog este, pe bună dreptate, unică prin semnificația pe care o poartă. Or, profesia de pedagog, însă, este nu doar o profesie, este un fel de a fi, este ceea ce faci cu dragoste, pasiune, cu dăruire.
Grație faptului că toți profesorii din instituțiile preuniversitare și preșcolare din orașul Sângerei și satul Vrănești activează cu abnegație zi de zi, succesul sporește. Dovadă fiind performanțele înscrise în palmaresurile instituțiilor.
Ziua Profesională a Lucrătorului din Învățământ este o ocazie deosebită pentru a Vă adresa cele mai sincere și frumoase urări de bine și a ne exprima profundă recunoștință pentru talentul și răbdarea nemărginită, devotamentul și sacrificiul pe care le manifestați de zi cu zi, roadele căreia sunt generații de oameni instruiți, integri și întreprinzători, care iubesc localitatea, promovând valorile progresului și a omeniei.
Stimați profesori, fie ca anii ce vor urma să Vă aducă realizări profesionale, bucurii și împliniri personale. Fie ca discipolii pe care ați reușit să-i contagiați de dorul cărții și a vredniciei, în care ați investit atâta suflet și dăruire de sine, să Vă îndreptățească așteptările.
În numele conducerii Primăriei și al Consiliului municipal Sângerei pot afirma cu toată certitudinea și responsabilitatea că, procesul educațional, starea edificiilor de învățământ, pregătirea către sezonul rece, alimentarea copiilor, se află permanent în centrul atenției noastre, acordându-li-se prioritate.
Problemele învățământului sunt și vor fi permanent examinate atât în cadrul ședințelor operative ale primăriei, cât și ședințele Consiliului orășenesc, unde își vor găsi o soluționare pozitivă.
Dragi profesori, în numele Consiliului municipal, al administrației Primăriei și al meu personal Vă adresez sincere omagii de sărbătoare, însoțite de urări de bine, expresii de înaltă considerațiune. Să aveți dintotdeauna copii curioși, dornici de a parcurge traseul devenirii prin cunoaștere, convingere și afirmare.
Vă doresc tuturor sănătate trainică, bunăstare și necontenită împlinire sufletească, generată de plăcuta senzație că, prin tot ce faceți, umpleți de sens existența numeroaselor destine umane, aduceți un aport veritabil în frumusețea și armonia lumii.
Cu profund respect,
Arcadie Covaliov, Primarul orașului Sângerei și satului Vrănești