DISTRIBUIȚI

Moldova a intrat, de joi, în febra perioadei electorale. Comisia Electorală Centrală (CEC) a stabilit reguli clare pentru toți candidații înscriși în cursa electorală. Dar știm foarte bine cum merg treburile din patru în patru ani. Toți cei de la putere se apucă de lucru, de proiecte în ultimele luni de mandat, suplimente electorale, precum și multe alte promisiuni în ajun de alegeri, sunt un abuz și o formă deschisă de corupție electorală fără acoperire financiară legală.
Nu că ar munci cu adevărat, dar e vorba de o campanie electorală mascată. Pentru ca brusc oamenilor să le pară că guvernarea muncește. Și, de fapt, nu doar guvernarea, în orice instituție în care conducerea e decisă prin vot, lucrurile stau la fel.
Cred că ați observat, stimați cititori, că s-au înmulțit „donațiile, proiectele” în ultimul timp. Nu degeaba, la unu noiembrie curent, avem alegeri prezidențiale. Și toți, de la mic la mare, au devenit harnici, înțelegători, darnici, dispuși să asculte ofurile populației…, să le mai adauge 200 de lei promiși anumitor categorii de pensionari. Or, pensia și indexarea pensiei sunt drepturi legale financiare stabilite prin lege, de care nu pot fi lipsiți pensionarii niciodată. Suplimentele electorale oferite anumitor categorii de pensionari sunt promisiuni în ajun de alegeri și dispar imediat după alegeri, un abuz și o formă deschisă de corupție electorală fără acoperire financiară legală. Se prefac cu toții că le pasă, promit…
Asta până după alegeri.
Acum pe lângă candidații pentru alegerile prezidențiale, mai suntem și noi. Fără de noi, n-au pe cine conduce. Și pentru că tot am vorbit, hai să le spunem candidaților înscriși în cursa electorală, care sunt și sloganele noastre: nici ultimii nu au fost buni, nici cei precedenți ș.a.m.d. Am trăit până acum zeci de ani de dezamăgiri, de minciuni, furturi, sărăcie, oligarhie, decenii criminale…
Nu dorim să ne întoarcem la gubernia rusească, nici în perioada atacurilor raider. Am vrea să ne meargă bine, să trăim civilizat. Să avem același nivel de trai cu cel al vecinilor de peste Prut, nu cu cei de pe Volga. În Rusia la sate sărăcia e mai cruntă decât la noi, ce să căutăm acolo? Înainte să votați, interesați-Vă cum trăiesc sătenii români, francezi, italieni, nemți… Mult mai bine decât noi sau decât rușii. Așa că vedeți ce faceți la unu noiembrie cu ștampila de vot.