DISTRIBUIȚI
În poză: Viorica IGNATIUC, Marin VĂCĂRELU, Minodora PETRIȘOR, Silvia ȚURCANU

Luni, 15 ianuarie 2018, de Ziua lui EMINESCU a avut loc Simpozionul Internaţional Nicolae Casso, filozoful din Chişcăreni.

Evenimentul s-a desfăşurat n incinta liceului care-i poartă numele.Simpozionul a fost organizat de profesoara de istorie a liceului Viorica IGNATIUC, n colaborare cu partenerii din Romnia, care au colaborat n acest proiect, susţinut de colegii din liceu, Direcţia Educaţie Sngerei, ct şi profesorii de la Catedra raională de istorie, de primăria comunei. Simpozionul a fost dedicat filosofului NICOLAE CASSO şi a avut drept obiectiv aducerea naintaşului mai mult acasă, prin cunoaşterea adevărului istoric al faptelor şi meritelor sale. Inclusiv prin scrierea şi lansarea unei monografii despre marele CASSO. La scrierea monografiei, cu lucrări dedicate adevărului istoric au participat profesori de istorie şi alţi patrioţi ai neamului din instituţiile de nvăţămnt din raion, dar şi din localitatea naintaşului, fosta moşie a boierului. Inclusiv elevii liceului gazdă au participat cu lucrări muzicale şi desene, lucrări de pictură vernisate n oglinda Expoziţiei Timpul scrie istoria lui Casso. Ansamblurile Chişcăreanca şi Moştenitorii, mpreună cu conducătoarea Zinaida DARIE, cu cntece patriotice, inclusiv dedicate lui CASSO, pe versurile autoarei Raisa PUPĂZĂ.
Parte activă n realizarea proiectului Minodora PETRIŞOR, directoarea Centrului de Informaţie şi Cercetare de la Liceul Spiru Haret din Ploieşti, Romnia a spus de la tribuna simpozionului:
Am colaborat n acest proiect la propunereaVioricăi IGNATIUC care este nu altcineva dect o ambasadoare a Republicii Moldova. Ea a ştiut să ne motiveze a participa n acest proiect. Am cunoscut şi noi, romnii, personalitatea Casso, mai bine zis am descoprit-o şi prin arhivele din BUCUREŞTI, ispiraţi de cele aflate la Chişcăreni, mare patriot al neamului romnesc…

Mai departe puteți găsi n ziarul numărul 3 din săptămna aceasta

n poză: participanții la simpozion