DISTRIBUIȚI

Săptămâna trecută, a avut loc ședința Consiliului raional, la care s-au discutat 14 chestiuni, printre care și operarea modificărilor la bugetul raional 2016.
Începând ședința cu onorarea simbolurilor de stat, președintele Consiliului Vasili MARANDIUC a salutat prezența colegilor săi. În calitate de Președinte al ședinței a fost propus consilierul Dumitru BALAN, candidatura fiind acceptată în unanimitate. Astfel, printre multiplele chestiuni puse în discuție, s-au mai votat și executarea, modificarea și corelarea bugetului raional pentru 9 luni ale anului 2016; școlarizarea elevilor cu vârsta între 6 și 16 ani și instituționalizarea celor de 5-6 ani în instituțiile preșcolare pentru anul de studii 2016-2017. Șeful interimar al Direcției raionale Educație, Mihai CURCIUC a menționat faptul că gimnaziile care au un număr mai mic de copii ar trebui gestionate în așa mod ca să nu se cheltuie o mare parte din banii publici, care ar putut fi redirecționați spre transportarea elevilor într-o instituție mai mare. „În prezent, 28 de sate din cele 62 din raion, nu au școli din cauza lipsei copiilor. Aici s-a mai adăugat și faptul că numărul celor care continuă studiile în licee sunt foarte puțini, alegând colegiile sau școlile profesionale. Consilierul raional Arcadie COVALIOV a insistat să menționeze că „țara este în sărăcie. S-a ajuns la situația că oamenii care pot să nască pleacă peste hotare. Părinții trebuie să înțeleagă că autoritățile fac tot posibilul, acordă bani pentru întreținerea instituțiilor școlare, dar copii sunt cei care decid dacă să continue studiile în liceu sau în altă parte. Iată de ce aici sunt tot mai puțini copii. Toți doresc să meargă doar la instituții de învățământ superior, însă pe urmă nu își pot găsi de lucru.” Când a fost pus în dezbatere chestiunea cu privire la aprobarea listei lucrărilor de reparație curentă și întreținere, finanțate din fondul rutier pentru anul 2016, ne dumeriți, consilierii se întrebau „pentru ce s-au alocat cei 250 000 de lei?”.

dsc03405Argumentul a fost că din partea Primăriei Sângerei a parvenit o scrisoare, prin care se menționează nevoia de a aloca această sumă cu scopul de a securiza traficul rutier, întrucât transportul republican trece prin centrul orașului, pregătirea unui drum de acces la gara auto din raion este inevitabil. Avizul comisiei a fost pozitiv pentru această întrebare. Spre finalul ședinței, Arcadie COVALIOV a ținut să menționeze că niciodată nu se creează un buget de rezervă pentru copiii care au foarte mare nevoie de ajutor financiar. La acest capitol, s-au menționat doi tineri din satul Izărenii Vechi și Bursuceni care suferă de o formă grea de cancer. „Cel mai revoltător este faptul că sătenii s-au mobilizat, sunt interpelări de la Fondul Social, la Chișinău, însă…

continuarea o veți citi în numărul 44 al ziarului din săptămâna aceasta