Lilian BRÂNZĂ „Problemele ca şi bolile cer diagnosticare şi soluţionare”

Lilian BRÂNZĂ „Problemele ca şi bolile cer diagnosticare şi soluţionare”

1854
DISTRIBUIȚI

Lilian BRĂNZĂ, actualul director al IMSP „Spitalul raional Sângerei,” de câteva luni bune îndeplineşte funcţiile de administrator al instituţiei prestatoare de servicii medicale spitaliceşti. A fost numit prin ordinul Ministerului Sănătăţii, în baza concursului de ocupare a funcţiei respective. Cum mulţi bine ştiu în acest mediu al serviciilor spitaliceşti el s-a aflat totdeauna. De la începutul carierei sale, venind la Sângerei după absolvirea Universităţii de Stat „Nicolae TESTEMIŢEANU,” în calitate de medic – chirurg. Apoi prin măiestrie profesională a deţinut funcţia de şef al Secţiei Chirurgie a Spitalului raional. Între timp a format o echipă de chirugi, cum, potrivit specialiştilor, nu mai are alt Spital raional din nordul ţării.Cu el alături,desigur. De aceia mulţi dintre pacienţi, beneficiari ai serviciilor medicale, au suferit mult faptul că Lilian BRÂNZĂ a plecat la alt post, de director, fiind îngrijoraţi: ce va face Secţia Chirurgie fără puterea sa profesională.

– Domnule BRÂNZĂ, în care postură cel mai bine vă simţiţi şi cum răspundeţi la temerea multor beneficiari de servicii medicale, că poate instituţia a câştigat un administrator bun, dar Secţia Chirugie a rămas fără un chirug de înaltă mărime profesională?

„Temerea respectivă a fost cred de moment când populaţia, beneficiarii, poate nu erau bine informaţi. Eu din secţie nu am plecat. În continuare, conform practicii mele de muncă şi a orarului stabilit, particip la intervenţii chirurgicale. Prestez servicii în sala de operaţie, în secţie conform orelor de lucru ce le am ca chirurg. Gestionez, insă lucrurile şi în calitate de director al instituţiei. Colaborarea cu colegii mei este de excelenţă cum totdeuna a fost. În secţie au rămas ei, funcţia de şef fiind preluată de Alexandru GRABAZEI, un chirug de excelenţă şi o persoană deosebită, de o inteligenţă de primă mărime. Cât priveşte noile atribuţii pe care le-am asumat, le îndeplinesc rezolvând zilnic problemele şi necesităţile imperioase ale instituţiei”.

– Ce schimbări v-aţi propus preluând administrarea Spitalului raional determinate de situaţia economică, financiară şi a necesității creşterii calităţii serviciilor pe care le prestează?

„Problemele ca şi bolile omeneşti se cer diagnosticate şi tratate. De aici am pornit şi eu. Am făcut paşi de optimizare a serviciilor şi cheltuielilor. Şi am obţinut şi vom obţine în continuare economii. Am exteriorizat servicii. Spre exemplu, înainte de a prelua funcţiile manageriale erau aduşi specialiştii la chemări şi intervenţii urgenţă cu mijlocace de transort care provocau costuri enorme. Acum am contractat serviciile taxi. Este mult mai eficient şi simţim lucrul acesta. De la 7 mii 800 lei lunar costuri achitate pentru aceste deplasări, cât se cheltuia înainte, achităm acum doar 2600 lei, luna trecută.
În acest context al optimizărilor pregătim reamplasarea Secţiei Consultative a Spitalului raional, care s-a aflat până acum în incinta Centrului de Sănătate Sângerei. În incinta IMSP „Spitalul raional” dispunem de spaţii încălzite, libere, vom amplasa activitatea secţiei respective. Nu este normal, nici rezonabil financiar, ca specialiştii noştri să presteze servicii în spaţiul medicilor de familie. Ei trebuie să se afle alături de serviciile spitaliceşti. De moment ce noi dispunem de spaţiu pentru activitate, nu este rezonabil să închiriem şi să achităm pentru arenda spaţiul altei instituţii.

Continuarea o găsiți în nr. 6 al ziarului.