Lăsați doar cu nămolul adunat de hidrocentrală

Lăsați doar cu nămolul adunat de hidrocentrală

71
DISTRIBUIȚI

Acum o săptămână, de Ziua Schimbării la Față,  locuitorii satului Pistrueni au văzut dimineața cum apa Răutului a revenit  în albia normală, adică în starea de până la  darea în folosință a hidrocentralei de la Brânzeni. Precizăm că acum o lună am scris cum în rezultatul zăgăzuirii complete a apei râului pe toată distanța a murit pește de cinci soiuri în valoare de peste un milion de lei.Am scris că a fost deschis un dosar penal și că soarta de mai departe a obiectului trebuie s-o decidă oamenii legii.

              

 Sentimentul care l-au avut sătenii de dimineață era mai degrabă unul  controcersat or, aplele care s-au retras au lăsat suprafețe enorme cu mâl de jumătate de metru din care  au început să-și facă  cale izvoarele satului,surse de apă sacrale pentru băștinași or, anume la locul cu izvoare s-au așezat aci primii locuitori în perioada bronzului, adică acum 3 mii de ani. Versus cele văzute poate lesne să-și exprime atitudinea Maria Mihalcenco, primara de comunei Pistrueni care acum 7 ani a fost categoric contra acestei construcții dar părerea Dumneaiei a fost ignorată.Dna Mihalcenco a postat mesajul respective și pe rețelele de socializare:  

Stimați locuitori ai comunei Pistruieni ! Pentru că rețelele de socializare au devenit cel mai rapid mijloc de informare vreau să concretizez unele momente în legatură cu Răutul și Izvoarele (postarile mele de vineri ). Vă informez Înca odată: APL Pistruieni în persoana mea nu a avut și nu are atribuție cu construcția Hidrocentralei din Brânzeni-Vechi, așa Zișii Mari Directori ai firmei care au desfășurat activitatea Nu au avut nevoie de semnăturile noastre (proprietar al râului este Statul RM în persoana Agenției ”Apele Moldovei” ) Noi am ajuns acum că ne confruntam cu o CATASTROFĂ ECOLOGICĂ!!! Au fost deschise stavilarele de la hidrocentrală- Sărmanele Izvoare au ieșit înămolite (noi le ingrijim și le vom ingriji în măsura puterilor noastre). Dar Rautul a rămas cu Nămol și cu un nivel Foarte mic de apă! Acum pregătesc o sesizare către Ministerul Mediului, Inspectoratul pentru Protecția Mediului și Agenția ”Apele Moldovei” să vină la fața locului și să ia Măsurile de Rigoare pentru a salva Råutul!!! Eu accentuez că acei demnitari care au permis ca r. Råut să fie transformat în BAZIN de ACUMULARE sa fie pedepsiți și din contul lor sa CURETE de NĀMOL ALBIA RĀUTULUI . Aceasta postare este pentru OAMENII de Bună Credință !!! Pe cei răutăcioși , invidioși, care comentează aiurea vă invit la primărie să Vă explic cum stau lucrurile ca să întelegeți din prima sursa. Va urez Sănătate și o săptămână frumoasă! Cu respect Primarul comunei

                                 ”Nouă ne-au spus să avem grijă de gunoi!”

    Am rugat pe Vladimir Lungu, șeful Inspecției Ecologice Telenești să ne  comenteze  mesajul  emotive al primarei de Pistrueni. Dumnealul a precizat că dna Mihalcenco are dreptate, ba mai mult decât atât anume primara a fost contra acestei construcții:

 ”Părerea noastră n-a vrut s-o asculte nimeni. Berlinschi, cel care s-a dat drept patronal hidrocentralei construite a obținut actele necesare de la agenția ”Apele Moldovei” și de la Ministerul Mediului.Cine credeți că a dat aviz pozitiv construcției hidrocentralei în 2015? Valeriu Munteanu, ministrul PL-ului care, apropo,era contra  celor două hidrocentrale pe care voia să le construiască Ucraina pe Nistru!  Adică de ceea ce s-a temut Munteanu vs. pericolul care păștea Nistru  cum avem albie înămolită la Răut în amonte de Brânzeni. Am dat probe documentate la  Procuratură republicii și trăim cu speranța că  construcția va fi demolată. Dar de la început ni s-au adus argumente că  hidrocentrala este constrută legitim, cu păstrarea tuturor parametrilor, adică ”Apele Moldovei”  admiteau că o asemena hidrocentral poate funcționa dacă  dacă debitul apei rului constituie 2.5 metri cubi pe secundă. Dar cine poate măsura asemenea debit în condițiile când Răutul a ajuns un pârău vs.cea fost în 1960? Atunci Chișinăul ne-a sfătuit să avem grijă de gunoi, adică de  curățenia mediului. Cam stranie doleanță pentru cei care diriguiau cu mediul, dar ne-am consolat fiindcă în condițiile venirii unei alianțe la guvernare te-ai mira dacă nimerește la funcție o persoană competentă în domeniu”, este de părere dl Lungu.

                     Hidrocentrala  nu aduce profit, doar distruge mediul…”

       Șeful de la Inspecția Ecologică s-a dovedit a fi o persoană meticuloasă.A cerut să I se demonstreze indicii de producție, adică câți kilovați oră produce  unitatea respective:

  ”Dacă am calcula cât produce zilnic unitatea respective apoi reiese că ei ar munci zilnic nu mai mult de 4-5 ore! Este clar că pentru ca cele două turbine să dea productivitate trebuiesc coborâte stăvilarele iar asta înseamnă stoparea completă a apei, ceea ce duce la  uciderea faunei, imposibilitatea de a iriga pe timp de secetă. Și apoi cum poți să explicit locuitorilor satelor de pe avalul răului când dintr-o data, pe câteva ore dispare apa din albia Răutului? Trebuie să n-ai judecată deloc ca în secolul XXI să operezi cu tehnologii de 80 ani când în întreaga lume se aplică motoare eoliene și baterii  fotovoltaice iar hidrogenul produce curent prin reacție chimică?

    Nu au fost de găsit nici patronii hidrocentralei, nici avocata lor. Primara de Pistrieni ne spune că va căuta dreptate până în pânzele albe:

  ”Nu pot înțelege la ce s-au gândit cei care au gândit să înșeureze Răutul!? Barem să ne întrebe pe noi, cei care trăim aici! Încă în 1989 regizorul Victor Bucătaru a făcut un film în care a bătut alarma privind starea dezastruoasă în care s-a pomenit Râul.

  ”Speranța ne este în atitudinea sătenilor care trebuie să nu fie indiferenți. Or, se știa de mai demult că asemenea 

             hidrocentrale nu aduceau avantaje economice nici în anii 60 ai secolului trecut, dar mite acum”, ne spune la rândul său Valeriu Capsâzu, dr.în economie, professor universitar, originar din   Pistrueni.