DISTRIBUIȚI

Sărbătorile de iarnă au adus cu sine bucuria Nașterii Domnului, misterul colindelor strămoșești, dar ele nu au trecut și fără lucruri neplăcute, și întâmplări devastatoare.Unul dintre acestea a avut loc în raza primăriei Bilicenii Noi din care face parte satul Mândreștii Noi.În seara de Crăciun pe rit vechi aici a izbucnit în incendiu. Urmare a incendiului, o familie a rămas fără acoperiș deasupra capului în plină iarnă.
Potrivit primarului Veaceslav Sanduleac „singurul lucru pozitiv în toată această nenorocire și caz nedori este faptul că nu sunt pierderi de vieți omenești.Membrii familiei Moruz, unde s-a produs incendiul nu erau acasă .Ghospodarii casei au lăsat focul aprins în sobă, ca să fie cald și au plecat, împreună cu cei doi copii minori la rude să sărbătorească Crăciunul”. Șeful Unității de Pompieri și Salvatori Sângerei, Ion Urecheanu a informat că „unul dintre vecinii familiei în cauză a intervenit după ajutor.Observând flăcările , el a apelat 112, anunțând și cerând ajutor. Incendiul a fost provocat de la soba lăsată fără supraveghere, cu focul aprins. ”Incendiul devastator a lăsat pe drumuri, fără adăpost întreaga familie.
Primarul comunei a lansat apel către cetățenii comunei, către toți oamenii de bună credință să dea dovadă de omenie la momente grele de sărăcie și dezastru ca acesta. Însăși primăria a venit în ajutor familiei cu o sumă de 5 mii lei. Funcționarii primăriei cooperându-se și dând dovadă de generozitate au mai donat 2000 lei. Familia sinistrată a simțit sprijinul și din partea conducerii raionului. În ajun de Sfântul Vasile cel Mare, conducerea raionului, împreună cu cea a Secției de Cultură, susținuți de Orchestra de muzică populară „ Busuioc moldovenesc” au mers în fiecare primărie a raionului cu urături, conform tradițiilor strămoșești. Scopul a fost ca banii primiți în dar pentru urătură să fie colectați pentru familia Moruz, rămasă fără locuință urmare a incendiului devastator. Potrivit informației oferite de Valeriu Rusu,„în urma acestei acțiuni de caritate au fost adunați 4 670 lei, bani care au fost donați deja familiei”. Familia a mai înaintat o cerere către Consiliul raional prin care solicită ajutor material pentru procurarea unei noi case în locul celei mistuite de flăcări. Din soldul liber Consiliul raional ar putea aloca o sumă în valoare de 10 mii lei. De asemenea s-au mai găsit oameni cu sufletul mare care au dăruit familiei mobilă, fiind atrași în campania de caritate de către conducerea raionului. Toate aceste momente de susținere, luate împreună, sunt dovezi de mare omenie în momente grele de cumpene și sărăcie. În acest sens în numele familiei descumpănite, primarul Veaceslav Sanduleac exprimă sincere mulțumiri și recunoștințe tuturor celor care s-au implicat în această campanie de binefacere și au dăruit o speranță acestei familiei că ziua de mâine va fi și pentru ei.