DISTRIBUIȚI

Analiza situaţiei accidentare pentru perioada 01-16 ianuarie curent, denotă o creştere a numărului persoanelor decedate în traficul rutier, în comparaţie cu aceeaşi perioadă a anului precedent. Aşadar, în perioada vizată, pe teritoriul ţării au fost înregistrate 83 (a.p. 83; 0%) accidente, în care 14 (a.p. 10; +40%) persoane au decedat, iar altele 97 (a.p. 112; -13,4%) au suferit diferite traumatisme.
Potrivit analizei situaţiei accidentare, din numărul total de accidente în traficul rutier înregistrate, cele mai grave o constituie tamponările de pieton – 30 (a.p. 43) accidente, soldate cu decesul a 12 (a.p.10) şi traumatizarea altor 18 (a.p. 43) persoane, fiind înregistrată o creştere cu 200% a persoanelor decedate în calitate de pietoni.
În scopul sporirii eficienţei activităţii de prevenire a încălcărilor Regulamentului circulaţiei rutiere comise de pietoni şi reducerii numărului accidentelor de circulaţie cu implicarea acestei categorii de participanţi la trafic, angajații Serviciului supraveghere tehnică și accidente rutiere din cadrul Inspectoratului de Poliție Sângerei, recomandă conducătorilor auto să manifeste mai multă prudență atunci când se află în trafic.
Totodată, atenționăm participanții la traficul rutier, că anume în zilele cu precipitații și vizibilitate redusă se produc cele mai multe accidente, inclusiv cu tamponarea pietonilor.
Îndemnăm cetățenii care se angajează în traversarea străzii, să o facă regulamentar, doar în locurile permise și să se asigure că sunt văzuți de către șoferi.
Angajații poliției vin cu un șir de recomandări:
– înainte de a pleca la drum, informați-vă despre condiţiile meteo şi starea carosabilului;
– echipați-vă autovehiculul cu pneuri corespunzătoare anotimpului;
– adaptați permanent viteza la condiţiile de drum (carosabil acoperit cu zăpadă, gheață sau polei);
– circulați cu o viteză care să nu depăşească 30 km/h în localităţi sau 50 km/h în afara lor, cînd partea carosabilă este acoperită cu polei, gheaţă, zăpadă bătătorită, sau piatră umedă;
– folosiți atît sistemul de iluminare-semnalizare, cît şi cel de climatizare, pentru a vedea și a putea fi văzuţi în trafic. Reamintim că, legislaţia rutieră prevede obligativitatea folosirii luminilor de întîlnire şi în timpul zilei;
– pe traseu păstrați distanța corespunzătoare, astfel încît să puteți opri în siguranţă, atunci cînd condiţiile de deplasare sunt nefavorabile;
În caz de necesitate și ajutor, apelați la numărul Unic de Urgență 112 sau 0(262)2-29-80.
Angajații Inspectoratului de Poliţie Sângerei sunt la datorie, gata oricând să intervină pentru a ajuta cetățenii și a acorda asistența necesară oamenilor care s-ar putea afla în dificultate.
Lilia Harea, IP Sângerei