DISTRIBUIȚI

Vera Moldovanu din orașul Sângerei la 14 decembrie a acestui an va atinge vârsta de 92 de ani. Este mamă a 9 copii, care i-au îmbogățit neamul, viața și sufletul cu încă 14 nepoți și 10 strănepoți. De un timp este singură cu ei. Soțul Constantin, cu care i-a crescut, s-au bucurat și au trăit o viață frumoasă, în armonie și credință, a părăsit-o, încă în 2010, plecând din viață. La vârsta ei onorabilă, ea este bine, mai are puteri să se întrețină, să zâmbească, să fie binevoitoare și este înțeleaptă ca o rugăciune.
Cunoaște adevăruri istorice și ține minte perfect file din viața și suferința acestui popor trăite de însăși familia din care face parte, încât ar fi păcat să le țină închise în sine, doar copiilor povestindu-le de-a lungul vieții. S-a bucurat că am venit la ea. Ne-a părut și nouă bine de această enigmă de om și ființă, descoperită. Ea prin tot ce este și poartă cu sine, în inimă, în credință, în ființă și în visare este istorie vie, veridică, care completează adevărul despre neamul nostru și este un reper pentru noi toți.
Mică la statură, dar plină de virtute și putere, ea a avut curajul să nască și să crească 9 copii, toți foarte buni, fiecare dintre ei, lumină și dar pentru semeni și pentru societate, ochii și sufletul părinților care le-au dat viață și i-au crescut, ocrotindu-i cu sfințenie. Ea, mama lor fiind, a confirmat un alt adevăr al vieții, că femeia nu spune că este puternică și victorioasă, ea pur și simplu naște. Deși mulți copii la număr, mama lor, Vera Moldovanu nu le încurcă nici numele, măcar din greșeală, nici locul încotro și-au luat zborul fiecare la vremea sa, unde trăiesc sau muncesc, nici unde s-au stabilit în curând. Vasile este de ani buni stabilit în Kamchatka, Simion, stabilit cu traiul în Chișinău, Pavel, care a trăit de asemenea la capătul lumii în Rusia, dar cu regret câțiva ani în urmă a decedat. Parascovia, lucrează și trăiește în Franța împreună cu familia, Maria ( căsătorită Druga) predă lecții și cursuri de istorie la LT „M.Eminescu”, ca și soțul ei, profesor de istorie la Liceul „Olimp,” apoi urmează David și Iosif Moldovanu, cel de la urmă cunoscut expert național și în spațiul european, în domeniul protejării drepturilor copiilor. Apoi intră în registrul familiei fiica Dina, mamă a trei copii, stabilită în Franța și mezina Ana, cea care-i acasă cu mama, care nu o părăsește nici o clipă și nu a plecat nicăieri, din drag și grijă imensă pentru mama și alături de ea, întru ajutor și sprijin. Mai cu seamă de când mama a pierdut mult din puteri și ea, la anii care-i are, mai are somnul prost, or oasele o mai dor, or spinarea o apasă. Cu drag, răbdare și dragoste Ana o ajută în toate, de este nevoie doarme cu ea în aceeași odaie și lângă ea, doar ca să se simtă bine. Apoi vine, dă pe la mama cunoscuta doctorița Tamara Moldovanu. După statul familiei ar fi nora casei, doar că: „Și nurorile tot fetele mamei sunt ca și fiicele mele, sunt toți copiii mei”, a căutat să ne mărturisească cu sinceritate interlocutoarea noastră. Și dacă dragoste dăruiește, suflet bun și bunătate, dragoste primește și cu dragoste, indulgență și cumsecădenie este răsplătită de către copii.

Continuarea citiți în nr. 30 din 07 august 2020