DISTRIBUIȚI

Membrii cenaclului literar din Gimnaziul „Dumitru Matcovschi”, satul Cotiujenii Mici, susținuți de profesorii lor, au pregătit un spectacol dedicat poetului al cărui nume îl poartă instituția. Spectacolul a fost prezentat în cadrul ședinței Cenaclului Raional al Elevilor și Profesorilor „Floarea neamului”, dat fiind faptul că ședința a fost închinată lui Dumitru Matcovschi, cântăreț al graiului și al gliei, zborul înalt al neamului și dorul de pământ neîmplinit.
Pentru a prelua mesajul pregătit prin spectacol de autoarea scenariului, Rodica Budeanu, profesoara de limba și literatura română și acești copii frumoși, la ședință s-au prezentat cu mult drag profesorii de limba și literatura română din raion împreună cu elevii lor. Pic cu pic, pas cu pas mici actori l-au adunat pe poet din veșnicie. L-au adus în scenă și reânviat în sufletele celor prezenți dintr-o viață a lui trăită, din legământ, din nemoarte și din cuvânt. De pe aceste meleaguri și meridiane a venit poetul prin spectacol din nou acasă,în sufletele celor ce îl iubesc și au savurat esența și mesajul profund al spectacolului literar. Împreună cu micii actori cei prezenți am fost acasă la Vadul- Rașcov, la marginea de dor și la marginea de zbor a poetului , pe mal de Nistru, dar și pe malul de Prut. I-au auzit glasul și povața, stricta determinare pentru sine și pentru neam, pentru fiecare dintre noi,generație de generație:„Nu-i altă Basarabie sub soare, nici alt pământ la rană de pus…” Prin rând de poezie bine rostit, cu accent literar, dar și cu accent logic profund, copiii prezenți în spectacol au amintit tuturor,cine este Matcovschi ,de unde vine, și au jucat atât de sincer și profund rolul, încât au fost cei mai credibil și mai frumoși. Ca si sărbătoarea poetică pe care ne-o dăruiește de fiecare dată poezia lui Matvcovschi. Ca să știe fiecare mai bine, l-au readus și pe micul fecior de Rașcov, cu mândria sa pentru neam: „M-am născut în România, la margine de Prut și de Nistru, în România vreau să mor…” Din mesajul poetic al poetului au căutat răspuns de ce suntem săraci în țara cu de toate . S-au încântat și ne- au încântat pe toți cei prezenți cu dragostea poetului pentru țara sa , Basarabia: „Aici mi-i vatra cea de pâine/ Aici mi-i piatra de mormânt…”
În sprijinul micilor actori care au scos în evidență de minune chipul și misiunea poetului, au venit confrații lor mai mari, unii dintre absolvenții de ieri ai gimnaziului, plecați în lume tot cu dragoste de Matcovschi, în suflet și prin verticalitatea sa formați. Au venit în fața membrilor Cenaclului raional cu dovada iubirii lor față de creația poetului. Interpreții Dina Morari și Valeriu Ciobanu au cântat melodiile scrise pe versurile poetului, ei fiind acompaniați de chitaristul Victor Cravețchi: „Bucurați-vă prieteni, de prieteni și de frați, bucurați-vă o viață de lumina dragostei”, au lansat interpreții îndemnul poetului prin melodiile interpretate. Vocile puternice ca și poezia poetului, ne-au crescut aripi de îngeri, care făcuse să evadeze fiecare într-o altă lume. Numai adevărata artă și poezie poate provoca sufletului asemenea miracol și reverie. Din pânza spectacolului poetic dedicat marelui poet nu au lipsit profesorii gimnaziului, copii ai acestui neam, iubitori de poezia și creația poetului. Ei au adus omagiu creatorului, recitând câte un fragment din poezia „Eu de viață nu m-am săturat”: „Deși toate sunt în declin, eu de viață nu m-am săturat”, „Cade greu și fruntea pe caiet, eu de viață nu m-am săturat”. A fost mesajul maturilor, scris de inima poetului, un imn vieții. Frumoși cum doar poeții și profesorii pot fi, aceștia prin ieșirea lor scenică au mai pus o cunună de lauri spectacolului și au reușit o mărturisire sinceră de iubire poetului și poeziei sale. Numai o iubitoare de poezie și creatoare cum este Rodica Budeanu, autoarea scenariului, putea să reușească să pună atât de profund accentele, să implice atât de plenar copiii, să-i motiveze să pătrundă în viața și creația marelui poet, să-l iubească, să-l regăsească în zborul lui și în plâns.
În semn de înaltă apreciere publicul, adunat din profesorii de limba și literatura română de la instituțiile școlare din raion și elevii, membri ai cenaclului au apreciat și aplaudat îndelungat în picioare. Ca la o rugăciune, constituită din rânduri de poezie ale poetului venerat. Nu știu care altă purificare sufletească poate fi mai puternică și mai pătrunzătoare decât una ca aceasta. Pentru mult timp sufletul celor prezenți va trăi în dumnezeirea acestei reverii care ne-a dăruit-o poezia lui Matcovschi reînviat, prin sufletul acestui spectacol profund prin esență, conținut și iubire de creația acestui purtător de valori .
Ion Roșca, șeful Centrului Metodic Raional și sufletul Cenaclului Literar „ Floarea neamului” de la Sângerei a mărturisit public: „ Mi-am înălțat sufletul. M-au revășit emoțiile. Am simțit că am trăit o rugăciune și am fost la biserică, unde m-am purificat. Îi mulțumesc Rodicăi Budeanu pentru această activitate și spectacol literar, profesorilor și elevilor, care au avut rol și contribuție în acestă realizare și omagiu adus marelui cântăreț al neamului. Minunată activitate ,dovada că purtați cu cinste ca instituție școlară numele poetului: expresivitate în cuvânt și în rândul poetic recitat, accent logic bine pus și profund și toată creația poetului în față. Nemaipomenit de frumos. Consider că este necesar să mergeți cu acest spectacol în comunitate, să adunați tineri și vârstnici și să-l prezentați. Să demonstrați în fața lor această dragoste a Dvs față de creația poetului și să mai vindecați sufletele lor cu poezia poetului, care educă, inspiră, purifică și înalță. Îmi pare bine de grija frumoasă care o purtați poetului. Dacă noi am avea parte de asemenea calitate în toate activitățile din instituțiile de învățământ, eu vă asigur că toții copii ar fi deștepți, frumoși ca aceștia de la margine de raion, care este Cotiujenii Mici. Sunteți minunați!”.
Nu mai puțin încântați au rămas profesorii care au savurat drept spectatori jocul și prezentarea scenică. Ana Podlisnic, profesoara de limba și literatura română la Liceul „Pan Halippa” din satul Cubolta a apreciat:„ Ați venerat un străjer al neamului. Și voi sunteți niște străjeri. Avem o datorie a fi străjeri când tradițiile noastre riscă să fie uitate. Ați fost, dragii mei, atât de frumoși, atât de profunzi, încât ne-ați convins că sunteți continuatorii crezului poetului:„noi nu trăim de azi pe mâine/ ci noi venim din jurământ…”. Credeți-mă Dumitru Matcovschi merită să fie păstrat și venerat, ceea ce voi ați demonstrat că faceți. Suntem cu toții mândri de voi., de ceea ce ați prezentat. Aceasta Vă este chemarea și sfințiți-o prin dragoste de Matcovschi și poezia sa”, a mărturisit profesoara și i-a aplaudat neântrerupt împreună cu publicul prezent la ședința de pomină.
Aceasta reușește să realizeze Cenaclul Literar „Floarea neamului”, să înalțe sufletele, cugetele și să purifice. Să încurajeze tinerele talente și să le promoveze creația. Și în această ședință membrii cenaclului, frământați de fior artistic ,au scris și au prezentat dedicații literare sincere și profunde iubitului poet, pe care le vom publica în ediții viitoare.