Învaţă cum să-şi protejeze viaţa

Învaţă cum să-şi protejeze viaţa

1256
DISTRIBUIȚI

Recent a fost promovat Concursul raional în domeniul siguranţei circulaţiei rutiere „Securitatea la trafic înseamnă viaţă”. Concursul se organizează anual de Inspectoratul Naţional de Patrulare prin Direcţia Supraveghere Transport şi Circulaţie Rutieră și Ministerul Educaţiei prin Direcţia Educaţie în colaborare cu Uniunea Conducătorilor Auto.
Ca și în anii trecuţi administraţia gimnaziului „Anton Crihan” din Sângerei şi-a demonstrat disponibilitatea de găzduire a echipajelor participante.

Potrivit lui Mihai Curciuc, şeful adjunct al Direcţiei Educaţie Sângerei și organizatorul promovării etapei raionale, „An de an se desfăşoară acest concurs în scopul prevenirii accidentelor de circulaţie în rândul elevilor prin însuşirea corectă a regulilor de circulaţie şi strictă respectare a acestora”. La etapa actuală au participat 18 echipaje din diferite unităţi de învăţământ din raion, gimnazii şi licee. Cunoştinţele şi nivelul de pregătire al echipajelor a fost determinat prin intermediul a 8 probe de concurs. Într-o formă liberă fiecare echipaj a prezentat prima probă: Salutul. Pentru o compoziţie scenică originală, plină de esenţă a Salutului, de punctaj maxim s-au bucurat gimnaziile: „Ion Vatamanu” din Mândreştii Noi, „Grigore Vieru” din Heciul Nou, gimnaziile din Mărineşti, Bilicenii Noi, echipajul Liceului Teoretic „Dimitrie Cantemir” şi cel al Liceului „A. Agapie”. La proba: Cunoaşterea regulilor de circulaţie, membrii juriului au verificat cunoştinţele participanților la concurs privind regulile de circulaţie specifice pietonilor, pasagerilor şi bicicliştilor. În cadrul acestei probe au fost verificate principiile conduitei preventive în traficul rutier, semnificaţia indicatoarelor şi marcajelor rutiere.
Elvira TRONCIU, şefa Serviciului Urgenţă Sângerei, a evaluat cunoştinţele în acordarea primului ajutor medical, la proba cu acelaşi nume. Concursul bicicliştilor a fost cel mai animat, dar şi cel mai dificil după cum au mărturisit participanţii. Ei au avut nevoie de multă abilitate pentru a demonstra putere de învingători asupra obstacolelor şi în îndeplinirea tuturor exerciţiilor. Au urmat probele: Concursul căpitanilor, Tema pentru acasă, Concursul gazetelor de perete, unde a fost trecută în revistă activitatea tinerilor agenţi ai ciculaţiei pentru anul curent de învăţământ.
Asistând la mai multe dintre ele, am descoperit vădit spirit creativ în promovarea şi cunoaşterea regulilor de circulaţie. După cum au demonstrat la Tema de acasă, până când şi „Chiriţei din Iaşi” cu echipajul său, tinerii agenţi i-au cerut respectarea regulilor securităţii la trafic şi i-au administrat amenzi pentru încălcări.
Astfel fiecare dintre cele 18 echipaje participante au demonstrat însuşirea abecedarului micului pieton şi că ştiu a da vieţii prioritate prin cunoşterea şi respectarea securităţii în trafic.
Pe primele trei locuri s-au plasat echipajele: Liceului Teoretic „Olimp”- locul I, gimnaziului „Anton Crihan”- locul II și gimnaziului „Grigore Vieru” din satul Heciul Nou – locul III. Învingătorii vor reprezenta raionul la etapa finală a concursului. Câștigătorii au beneficiat de premii băneşti oferite de partenerii concursului, ca Şcoala Auto şi Direcţia Educaţie