Încă o strângere de mână peste Prut

Încă o strângere de mână peste Prut

179
DISTRIBUIȚI
În poză: moment de la festivitatea de comemorare

Satul Flămânzeni, comuna Coşcodeni a trăit un eveniment de istorie. În ziua de 22 mai, de Sfântul Nicolae, a Hramului bisericii şi satului, aici a fost dezvelită placa comemorativă în memoria pământeanului lor, generalul GRIGORE BAŞTAN, părintele paraşutismului din România. La eveniment a participat tot satul, cu mare şi cu mic, şi delagaţia de onoare cu peste 500 de delegaţi din România, însoţită de fiica generalului. Amprenta festivităţii comemorative a fost salturile cu paraşutele create de general, executate de paraşutiştii militari ai Forţelor Speciale Militare din România şi ale Ministerul Apărării Republicii Moldova. Prin evenimentul organizat post mortem generalul a fost adus acasă, la baştină şi s-a realizat încă o strângere de mână peste Prut.

Prima parte a evenimentului s-a desfăşurat în faţa satului, la marginea Codrilor, prin salturile cu paraşutele, feerie nemaipomenită care nu au văzut-o în realitate şi nu au trăit-o localnicii: oameni de toate vârstele, însoţiţi de copii şi nepoţi. Imaginile şi senzaţiile tari provocate au fost generate de salturile cu paraşutele, executate şi pregătite în rezultatul colaborării prietenoase dintre paraşutiştii militari români cu cei din Republica Moldova. În această atmosferîă, dominată de fior de emoţii de plăcere şi încăntare generalul GRIGORE BAŞTAN a fost rememorat şi a fost adus acasă, la locul de unde a plecat în lumea mare a acestei arte militare.
În faţa Casei de Cultură s-a desfăşurat ceremonia de dezvelire a plăcii comemorative, care a rezultat un urma colaborării primăriei localităţii, primarului Ştefan HERŢA cu Fundaţia din România „General Grigore Baştan” şi preşedintaValentina BAŞTAN, fiica părintelui paraşutiştilor. Împreună ei au fost onoraţi să dezvelească placa. Prin decizia Consiliului local din 18 mai, 2019, a fost conferit post mortem Titlu Cetăţean de Onoare al satului generalului BAŞTAN. Eroii neamului asemeni generalului din nemurire lasă şi rămăn repere pentru devenirea altor eroi. Alături de el, rememoraţi şi onoraţi pentru jertfa lor s-au regăsit martirii neamului şi baştinei Coşcodeni, IURIE BOGHIU şi OLEG ONCEANU , căzuţi în luptele de pe Nistru şi în Afganistan.
„Trăiesc o explozie de prea mare bucurie. Un mulţumesc exprimat ar fi foarte puţin pentru ceea ce s-a realizat prin acest eveniment. Am văzut un zbor al paraşutelor rotunde, executat cu ocazia comemorăii, cele mult mai sigure pentru paraşutistul care o pilotează. Am simţit onoare şi unire întru acest fior de comemorare şi cinstire din partea consătenilor tatălului meu. Câtă lume, tot satul şi mai mulţi s-au adunat pentru el. Cât de emoţionat şi onorat l-au cinstit pe general militarii, atăt români, căt şi uniţi cu ei, cei din republica Moldova. Aşa ceva are loc o dată-n viaţă. Dacă până la acest moment, generalulul a fost părintele spiritual al paraşutiştilor români, cu acest eveniment el a devenit părintele spiritual al paraşutiştilor români din Republica Moldova”, a spus fiica Valentina.
Primarul comunei Coşcodeni, Ştefan HERŢA, în numele cetăţenilor săi, a oftat uşurat şi onorat prin mesajul exprimat că în sfârşit i-a reuşit să-l aducă pe acest fecior al neamului românesc la baştina şi locurile copilăriei. Aceste fioruri de mândrie pentru părintele paraşutismului militar le-au exprimat mai mulţi membri ai fundaţiei care-i poartă numele, şi care-l cinstesc şi rememorează. Ei au adus şi un pumn de pământ de la locurile din spaţiul romănesc unde miliatarul a activat, a cinstit paraşutismul din România şi a creat invenţii pentru perfecţionarea sa în cadrul Aeroclubului central. …

continuarea o puteți citi în ziarul numărul 20 din această săptămână