DISTRIBUIȚI

O parte din copiii raionului, care se află acum în vacanţă  mare, o vor petrece în taberele de odihnă. Ca să aibă ei o vacanţă de vis, serviciile şi factorii  decizionali,resposabili de organizarea sezonului estival au fost întruniti într-o şedinţă de lucru, unde au examinat nivelul de pregătire al taberelor „Noua generaţie”şi „Concerb” din  localitatea  Rădoaia şi „Emanuel”din or. Sângerei. Managerii instituţiilor de odihnă, prezenţi la şedinţă, au fost atenţionaţi asupra mai multor situaţii care urmează să fie îmbunătăţite spre buna securitate a  sănătăţii copiilor în taberele de odihnă.

Iniţiativa de organizare a întrunirii pentru examinarea bunei demarări a sezonului estival a venit din partea Direcţiei Educaţie Sângerei. Potrivit şefei direcţiei, Maria Bajura la şedinţă au fost convocaţi managerii taberelor de odihnă, educatori şi cadre medicale, bucătari şi personalul auxiliar, toţi cei care pe parcursul sezonului estival vor fi responsabili de odihna copiilor. Până la lansarea acestei consfătuiri reprezentanţii  Direcţiei pentru Siguranţa Alimentelor, ai Centrului raional pentru Sânatate Publică, Serviciului de luptă contra incediilor au verificat starea de lucruri şi nivelul de pregătire pentru primirea copiilor şi deschiderea sezonului estival.

Membrii comisiei de evaluare, prezenţi la eveniment, s-au convins că în taberele de odihnă sunt lucruri încă nefinisate. La recomandările făcute de inspectorii siguranţei alimentare au fost îmbunătăţite condiţiile pentru păstrarea şi depozitarea produselor alimentare,fructelor şi legumelor.

În tabăra „Emaniel”au fost schimbate geamurile şi unele dintre uşi la depozit. Potrivit lui Valeriu Golban controalele şi vizitele inopinate vor continua,încât să fie ţinute în vizor respectarea cerinţelor securitatii alimentare. El a cerut respectarea regulilor de transportare a produselor alimentare. Directorii taberelor să aibă grijă de neadminterea cazurilor când pâinea este depzitată de către agenţii economici neambalată sau se prepară compot din fructe uscate, când este surplus de fructe în stare proaspătă, sau produsele alimentare nu sunt însoţite de certificate de provinienţă şi valabilitate.

Ca urmare a observaţiilor şi cerinţelor care s-au impus în urma controalelor, au fost îmbunătăţite condiţiile, inclusiv în cantine. Gheorghe Balea, şeful Centrului de Sănătate Publică  a expus îngrijorarea pentru calitatea proastă a apei potabile. Probele preluate în câteva rânduri au confirmat această situaţie.

Pentru îmbunătăţirea indicatorilor calităţii apei, serviciul în cauză a prescris un şir de recomandări. Deschiderea sezonului estival în tabere depinde dacă va fi îmbunătăţită calitatea apei potabile. În caz contrar există riscul ca ele să nu poată primi autorizaţie sanitară de funcţionare: „La ziua de astăzi nu putem încă să folosim apa. Investigaţiile calităţii apei la robinet, arată a treia oară probe neconforme. N-o să permitem deschiderea nici a unui tur, până calitatea apei nu se ameliorează”, a spus Gh.Balea. …

continuarea articolului îl puteți găsi în ziarul numărul 23 din această săptămână