DISTRIBUIȚI

La Spitalul raional Sângerei, urmează a fi creat un serviciu de screening auditiv care va asigura identificarea și prevenirea timpurie a pierderilor de auz la copii, datorită unui proiect implementat de Asociația „AudiViz” și finanțat de Uniunea Europeană.

Recent, a avut loc evenimnetul de lansare la care au participat, vicepreședintele raionului, Tudor Tutunaru, Angela Moiseeva, președintă a Asociației „AudiViz”, Victoria Neaga, manageră de proiecte Delegația Uniunii Europene în Republica Moldova, Daniela Leahu, directoare de proiect, Fundația Soros Moldova, șefii centrelor de sănătate din raion și primarii.
Menționăm că instituția medicală, va fi dotată cu echipament specializat pentru testarea auzului nou-născuților și copiilor cu vârsta de până la 7 ani. Totodată, va fi creată o echipă din lucrători medicali, care se va deplasa la 12 centre de sănătate din comunele raionului pentru testări, în total de acest serviciu vor beneficia 1200 de copii din raion. Familiile copiilor identificați cu deficiențe de auz vor fi monitorizate și ghidate pe durata procedurilor de diagnosticare și reabilitare sociomedicală a copilului.
Descoperirea la timp a deficiențelor de auz și intervenția corespunzătoare permite copiilor să dezvolte abilități de vorbire și limbaj adecvate vârstei și să înceapă educația formală în aceeași sală de clasă cu semenii lor cu auz obișnuit. „În consecință, copilul va putea să audă, să vorbească și să comunice cu membrii familiei, să participe la viața societății. În acest fel vom preveni izolarea și chiar plasarea copilului cu deficiențe de auz în instituții rezidențiale, respectiv, vom spori șansele de angajare în câmpul muncii, la maturitate”, a spus Angela Moiseeva, președintă a Asociației „AudiViz”.

Continuarea citiți în n.13 din 18 martie 2022

BP,P