Directoarea muzeului din Scorţeni, Valentina Sârbu; Șefa adjunctă a DGE Telenești Maria Vleju la stative, cea mai mare piesă a muzeului.
De mai bine de 6 ani, la Gimnaziul din Școrțeni a fost înfiinţată o sală de muzeu, care numără câteva sute de exponate, în mare parte funcționale. Astfel vizitatorii pot să vadă şi chiar să încerce cum se lucrează la un război de țesut, să pună în funcțiune un patefon ori să coase la o mașină ”Singer”, foarte populară în perioada interbelică, pe atunci considerată o dovadă a bunăstării proprietarului.
Dna Valentina Sârbu, profesoară de istorie și custode a muzeului, ne-a relatat că necesitatea de a-l deschide a venit din dorința de a păstra lucruri care odată erau de primă necesitate săteanului, iar acum se pot pierde irecuperabil:
”De baştină sunt din Verejeni, unde am avut la școală ca profesor de istorie pe dl Gheorghe Nastas, acum pensionar. Dumnealui ne-a sugerat să păstrăm lucrurile vechi și că fiecare școală trebuie să aibă un muzeu la său. Mulți ani nu mi-a reușit să fac acest lucru – ba nu-mi ajungea timp, ba nu aveam susținători. Așa s-a întâmplat că Tamara Lașcu, una din meșterițele din sat, m-a susținut, oferind pentru noul muzeu un set de țesături pe care ea le păstra din generație în generație. Mai apoi şi alţi sufletişti din sat au adus aici stative, ulcioare și altă veselă din ceramică, pentru care am confecţionat stelaje speciale. Ulterior au apărut și celelalte exponate – radiola, patefonul, un televizor de prin anii 60, avem un set impunător de instrumente de lemnărie…”, povesteşte dna Sârbu.
Leonid Donos, profesor de arte plastice la Gimnaziul Scorțeni ne spune că muzeul este una din instituțiile de cultură ale satului:
Continuarea citiți în n.13 din 18 martie 2022