În ritm de dans cu Andrian Chiriac

În ritm de dans cu Andrian Chiriac

78
DISTRIBUIȚI

Pentru  Andrian Chiriac – coreograful,  și conducătorul artistic al Colectivul de dans popular-model„Andrieș” de la Liceul Teoretic „Olimp ,  din orașul Sângerei din zori până-n amurg , totul este un dans al luminii. Așa vede el lucrurile, totul prin prisma dansului, pasiunea sa. Fantezia dansului este respirația sufletului său. În jurul său roiesc zilnic, în orele de  ocupație, de repetiție200 de copii  cu care  el se ocupă : mari, deja formați, grupe mai mici, mărunței, dar unul cu unul doritori de a fi dansatori. Vor să ajungă ca Andrian, coreograful lor, dar acest lucru ți-l mărturisesc la ureche , să nu-i audă nimeni. Nu cred că minunea se va întâmpla vreo dată. Dar îl ascută, îl urmează și muncesc cu dedicație.

 Lumea lui de dans nu e doar Ansamblul – model „ Andrieș”. Sunt  și „Pelinița” și „Sambrieș” de la Casa de Cultură  din Biruința, pe scena căruia el a crescut mult și a dansat, ca și fratele său Simion. Sunt și alte  colective din localitățile din jurul Băluțului, Biruinței sau Sângereiului unde el, este rugat să vină și să se ocupe cu copii din comunitatea l respectivă. Cât de ocupat nu ar fi , dar este cu siguranță el nu refuză. La solicitarea directoarei Natalia Vizir și a primarei  Ala Guzun  în Gimnaziul „Valentin Mereniuc”el a fondat cu o jumătate de an în urmă  Ansamblul de dans popular„ Vatra satului”. „Noi ca părinți suntem fericiți că pentru copiii noștri  s-a oferit așa o oportunitate frumoasă.  În tomna anului trecut , prin luna octombrie, Adrian Chiriac  nu a refuzat și și-a făcut timp și pentru copiii noștri, care au dorit  să fie ore de dans și în gimnaziul unde învață. El este tânăr, nici 30 de ani nu are împliniți, dar foarte frumos știe a lucra cu copiii. Dacă nu le reușește ceva, el îi motivează. Pe unul îl mângâie cu ciocolate, pe altul îl  ia în brațe. La  Anul Nou a fost pentru toți Moș Crăciun. Și nu numai atunci. Nu știm ce miracol dețin el în suflet, în comportament, în dansul și mișcările care le promovează ,dar copiii noștri s-au atașat foarte mult  de el, de fratele lui Simion ,cu el conlucrează împreună în antrenamente de dan. La trei luni de la începutul activității au mers la un Festival al dansului popular în nordul Moldovei, la Fălești și Adrian Chiriac a ocupat locul I  cu grupa mică și cu cea mai mare. Am două fetițe și ambele sunt înscrise la dansuri. Mai recent coreograful nostru a fost invitat la  două emisiuni televizate: „Tezaur„ și ”La noi în sat”. Am mers și eu și i-am, însoțit .Suntem  fericiți: copiii noștri – dansatori, dar și noi, părinții”, a împărtășit mama a două fetițe dansatoare  Natalia Tcaci, ansamblul de dansuri „Vatra satului.”

 Ludmila Șișcanu, directoarea Liceului Teoretic „Olimp” a creat condiții  moderne de practicare a dansului, unciale în raion: o sală toată în oglinzi , adoptată pentru arta dansului pe care a însușit-o de mult timp Adrian Chiriac și a luat drumeți pe acest drum al talentului cei mai talentați copii din raion. ”Pentru mine este o mândrie că  acest specialist de valoare în arta dansului  se ocupă  cu copii care învață în instituția care o administrez. Ansamblul de dansuri de aici este ca o carte de vizită .Pentru oricare delegație, oricare oaspete, asemeni Consulului României, Doleanța lor este să vadă pe viu unde se ocupă  acești copii  minunați cu  un coreograf care-i face faimoși. Cum s-a întâmplat la Concursul„ Românii au talent”. Acolo, la  marea competiție a talentelor lumii, Adrian Chiriac  a mers cu 40 de dansatori,  20 de perechi ale Ansamblului „Andrieș”. Au spart prin bătuta opincilor  pardoseala scenei, atât sunt de iuți în mișcare, de dinamici și focoși”.    

 Și aceasta a fost o experiență de neuitat , ca și participarea la emisiunile de promovare a talentului artistic la Televiziunile Naționale, pentru el dar și pentru fratele Simion, alt coreograf  de valoare  nu există răsplată mai plăcută pentru  muncă decât aprecierea  și susținerea sinceră.

  La nici 30  de ani, Andrian are un geamantan de bucurii. Port bagajul de la mașină plin cu ele. Și sufletul său-aidoma. Le poartă cu el, neuitat, îi sunt comori. El nu a fost doar un copil  talentat de la Dumnezeu, și un tânăr al vremurilor  noastre talentat. El muncește mult și a făcut studii în domeniu. După absolvit Liceul Teoretic din or. Biruința „Luceafărul”, și-a făcut studiile la Colegiul de dans din Chișinău. După care a studiat dansul popular și dansul clasic la Universitatea  Pedagogică „Ion Creangă ”din Chișinău.