Holocaustul este tragedia întregii umanități

Holocaustul este tragedia întregii umanități

19
DISTRIBUIȚI

Anul acesta s-au  împlinit 79 de ani de la eliberarea lagărului de concentrare nazist Auschwitz și, totodată, de la înființarea Organizației Națiunilor Unite (ONU).

Cu acest prilej pe parcursul săptămânii trecute în raionul Sângerei au fost organizate mai multe manifestări de comemorare a victimelor. Tragedia Holocaustului a atins și raionul Sângerei, mai cu seamă comuna Pepeni, localitatea cu cea mai mare comunitate de evrei.  În timpul celui de-al Doilea Război Mondial  în această comună au fost nimiciți peste 400 de evrei. Sâmbătă dimineața, la monumentul „Maica îndurerată” s-au adunat administrația și aparatul primăriei comunei, profesori și liceeni ai Liceului Teoretic „A. Agapie”, angajați din cultură, cetățeni din Pepeni și Răzălăi, președintele și vicepreședinta raionului, șeful secției raionale de cultură, primarul de Sângerei la un miting- recviem. Ei  au vorbit despre lecțiile pe care omenirea este obligată să le învețe din Holocaust.

La unison cu mai multe orașe și sate din republică, la Pepeni, victimele Holocaustului au fost comemorate sâmbătă, 27 ianuarie, într-o ceremonie organizată la Monumentul „Maica Îndurerată”.

În alocuțiunea sa, primarul comunei Pepeni, Oleg Cernei, a menționat că pentru satul Pepeni, tragedia poporului evreu, a romilor și a celorlalți  care au suferit  pe acest pământ în iulie 1941 este, și va fi întotdeauna o rană adâncă.

„În fiecare an, ne adunăm la monumentul „Maica îndurerată” pentru  a comemora, împreună, un capitol atât de tragic, încât nu putem să vorbim fără emoții de fiecare dată când ne amintim de viețile oamenilor masacrați cu atâta cruzime, vieți care au căzut victime ale Holocaustului. În satul nostru au fost uciși doar într-o singură zi peste 300 de evrei. Până în anul 1941, în satul Pepeni, trăia o comunitate mare de 27-28 familii de evrei. Majoritatea dintre ei fiind comercianți. Soarta lor a fost una tragică. Or, odată cu începutul celui de-al Doilea Război Mondial, în satul nostru, a avut loc masacrarea evreilor. Ținta genocidului au fost anume evreii, considerați drept rasă inferioară de către regimul nazist. Omorârea lor era însoțită de o cruzime sadică.  În Pepeni a fost unul din cele 50 ghetouri care au existat în Moldova. Istoria lagărului din localitate este una foarte tristă. Acesta a rezistat numai trei zile, până ce toți evreii care nu au reușit să fugă din sat au fost uciși. Cadavrele împușcate au fost evacuate foarte repede și duse la cariera de piatră la vreo patru kilometri de sat.

Comunitatea noastră a fost marcată de „un drum de sânge”, mă refer la traseul dintre satul Pepeni și dealul Bozdarevici, acolo unde au fost aruncate cadavrele evreilor masacrați în seara zilei de 16 iulie 1941. Asemenea evenimente sunt greu de trecut cu vederea.

Constat astăzi cu mare regret că din păcate, animatismul care a alimentat Holocaustul există în lume și astăzi. Condamn aceste acte de ură, oriunde în lume și în orice moment acestea au loc, și rămânem într-o solidaritate de neclintit. Noi, la Pepeni, întreprindem eforturi considerabile pentru a onora memoria Holocaustului și a promova cultura toleranței.

Aduc  un  omagiu celor care au avut de suferit și vă chem pe toți la solidaritate și angajamentul fiecăruia de a construi o comună, un raion, o societate bazată pe respect, înțelegere, empatie și diversitate”, a declarat primarul comunei.

Holocaustul ne-a arătat ce se poate întâmpla atunci când ura și intoleranța sunt lăsate să scape de sub control. De aceea, este de datoria noastră să nu uităm niciodată această lecție și să luptăm pentru o lume mai bună, mărturisea Liliana Siminică, profesoară de istorie: „În fiecare an avem menirea și grija să ducem lecția de viață în rândurile tinerilor. Din propria experiență, am înțeles că tânăra generație conștientizează ororile și crimele împotriva umanității. Spre exemplu, în timpul prezentării informațiilor cu privire la Holocaust,  unii copii lăcrimau. Eu, cât și colegele mele Veronica Spânachi, Viorica Vulpe,Maria Grosu,  ne străduim să le spunem elevilor adevărul cu privire la evenimentul dat.  În cadrul orelor de dirigenție, de educație civică, istorie, cultură locală, se aprofundează cunoștințele elevilor la capitolul dat. Este o lecție pentru generațiile următoare și rămâne a fi și pentru noi un avertisment dureros al istoriei.”

Prezent la eveniment, Cristian Cainarian, președintele raionului, a accentuat că Holocaustul a fost un eveniment cu mari consecințe tragice: „ Este de datoria noastră, să comemorăm victimele Holocaustului și să le vorbim tinerilor despre această tragedie, una din cele mai negre file a istoriei. Exterminarea fizică a unui număr enorm de evrei, romi și oameni de alte naționalități  care au plătit cu viața pentru ororile unui regim nazist, fără nicio vină, fără respectarea drepturilor elementare ne-a arătat limita de jos a răului la care poate să ajungă o societate.

În primul rând, este nevoie de cunoaștere și, poate, pericolul cel mai mare este atunci când oamenii nu prea știu sau nu sunt informați, din mai multe motive. Un rol foarte important îl au, bineînțeles, instituțiile de învățământ, dar și părinții și familiile și întreaga societate, pentru ca să nu uităm niciodată.  Rolul educației este unul foarte important pe parcursul vieții întregi. Memoria trebuie păstrată. Regretele pentru cele întâmplate trebuie să devină lecții de toleranță. Avem menirea de a ne construi un viitor în baza căruia trebuie să stea pacea și buna înțelegere. Speranțele noastre astăzi ale tuturor sunt ca niciodată să nu se mai ajungă la acel nivel de degradare umană care a permis această tragedie. Pentru aceasta trebuie să acționăm în baza lucrurilor care ne unesc și să nu permitem să fim dezbinați de diferențe, să condamnăm discursul de ură, discriminarea și orice formă de violență.”

Cristian  Cainarian, a îndemnat asistența să nu uite niciodată lecțiile dureroase ale istoriei și să construiască un viitor în care previne orice act de genocid și orice formă de discriminare și ură – un viitor bazat pe respect reciproc și diversitate.

În contest, Arcadie Covaliov, primar de Sângerei,  a afirmat că după sfârșitul războiului, tema Holocaustului a fost închisă în arhive, pentru a nu declanșa conflicte  între națiunile lagărului socialist. „ În perioada sovietică această temă era cu adevărat un tabu.

Sunt profund emoționat, mișcat  de cele auzite astăzi. Recunosc, sunt pentru prima dată la un asemenea eveniment la Dumneavoastră. Cunoaștem cu toții istoria, am citit mult despre aceste orori. Or, dacă nu ne cunoaștem istoria, nu vom avea viitor. Vreau să menționez, cu cât suntem mai diverși, ne este mai frumoasă viața. Este foarte important ca tânăra generație să știe adevărul despre acest eveniment, pentru a fi evitat un viitor. Oameni buni, vă îndemn la vigilență.”

Cetățenii din comuna Pepeni,  nu uită ororile prin care au trecut evreii acum aproape opt decenii. Holocaustul este o lecție dureroasă pentru întreaga omenire, care nu trebuie uitată niciodată, afirmă

Vioria Vulpe, profesoară de istorie la liceul din localitate.  „Holocaustul a fost și rămâne a fi pentru întreaga omenire, dar și pentru instituția noastră o temă durută și mereu actuală.  În săptămâna trecută, am desfășurat un șir de activități cu ajutorul elevilor, dar și pentru ei.   

Am început săptămâna cu mesaje despre istoria Holocaustului la lecțiile de Istoria RU, EPS, Dezvoltare personală, Managementul clasei. Pentru ca elevii să-și extindă orizonturile am aranjat în galeria instituției o expoziție de cărți, pliante, listă cu filme etc.

Am vizionat și analizat împreună cu elevii filmul ,,Viața lui Ivan Barbu” și în baza lui, elevii au formulat concluzii, modalități de depășire a situațiilor din film, au atras și unele învățăminte pentru viața privată.  Azi, am reușit să ne întrunim cu clasele a X-a și a XI-a la monumentul ridicat în memoria evreilor din centrul localității, unde elevii au prezentat discursuri la temă, am depus flori, am ținut și un minut de reculegere în memoria victimelor. Apogeul activității a fost discursul prezentat de Maria Grosu, profesoară de Istoria RU și  Educație civică, actualmente pensionară. Doamna profesoara, a reușit prin discursul său, să atingă struna sensibilă a inimilor prezente, oferindu-le și unele sugestii, sfaturi.

Rămâne ca în baza acțiunilor desfășurate, cât și a celor care urmează să le realizăm, să luăm atitudine serioasă și să nu permitem ca asemenea tragedii să se repete.”

Cei prezenți la  eveniment Cristian Cainarian, Veronica Serbușca, Valeriu Rusu, Oleg Cernei, Sergiu Grosu, , Arcadie Covaliov, primarul, Maria Turea,  Liliana Siminică, Viorica Vulpe, Veronica Spânache,Valentina Bucu, Viorel Locoman, funcționari ai primăriei, bibliotecare  din Pepeni și Răzălăi, liceeni, cetățeni ai  comunei Pepeni au depus flori la monumental „Maica îndurerată și au ținut un minut de reculegere în memoria victimelor Holocaustului.

Evenimentul de la Pepeni este un eveniment de importantă majoră, care ne amintește despre un fenomen dramatic din istorie –  masacrul evreilor de către naziști în timpul celui de-al Doilea Război Mondial.