Frumusețea limbii române încorporată într-un concurs

Frumusețea limbii române încorporată într-un concurs

194
DISTRIBUIȚI

Formarea deprinderilor de comunicare a unei limbi corecte este un proces de o deosebită importanță, care trebuie început încă de la o vârstă timpurie. În acest sens, Concursul Republican „Limba noastră-i o comoară”, etapa raională, a fost organizat în scopul sporirii prestigiului limbii române, a cultivării responsabilității tinerei generații pentru comunicarea corectă. La etapa locală au fost înaintate 14 proiecte (individuale și de grup) la care au participat elevi din instituțiile de învățământ din raion. În acest an, concursul a inclus doar secțiunea produs digital video, concurenții prezentând câte un filmuleț video inspirat din creația și activitatea scriitorului Vasile ROMANCIUC.

La școală ori acasă, deseori elevii încearcă să găsească calea cea mai simplă de a se exprima, folosind expresii, formule care nu întotdeauna sunt corecte. Rolul profesorului, al părintelui este de a motiva elevul să vorbească corect limba română, să-i convingă că limba maternă e o stare a sufletului, este stâpâna noastră, precum spunea poetul MIHAI EMINESCU: „Noi nu suntem stăpânii limbii, ci limba e stăpâna noastră”. În acest sens , recent s-a desfășurat concursul de promovare a ideilor de vorbire corectă, a frumuseții limbii române „Limba noastră-i o comoară”, organizat de Direcția Educație Sângerei (DES) în colaborare cu instituțiile de învățământ din raion. Conform informației oferite de către șeful Cabinetului Metodic (DES) Ion ROȘCA: „La concurs au participat elevi ai claselor I–XII, de la instituții de învățământ general, atât cu predare în limba română, cât și cu predare în limbile minorităților naționale. De maturitatea gândurilor, frumos, convingător expuse, de competenţe digitale, gust estetic… în fața juriului au dat dovadă de cele mai relevante filmulețe elevii din instituțiile: Gim. „V. Ceban” Alexandreni, L.T. „A.Agapie”Pepeni, L.T „I.Creangă” Rădoaia, Gim. „M. Volontir” Grigorăuca, Gim.„N.Dabija” Heciul- Vechi, Gim.„V. Matei” Dumbrăvița, Gim. „D.Matcovschi” Cotiujenii- Mici și Gim. „L. Lari” Bursuceni. La etapa republicană a concursului au fost delegate proiectele a trei instituții de învățământ din Alexandreni, Grigorăuca și Cotiujenii –Mici”.
Concursul, aflat la cea de-a treia ediție, se desfășoară în contextul realizării Programului Naţional pentru îmbunătăţirea calităţii învăţării limbii române în instituţiile de învăţământ anii 2016-2020. Concursul a luat startul în 2017, când s-au împlinit 100 de ani de la publicarea poemului „Limba noastră” scris de Alexei Mateevici, și care a devenit în 1995 imnul Republicii Moldova.