Fiți prudenţi, pentru a nu fi înşelați

Fiți prudenţi, pentru a nu fi înşelați

93
DISTRIBUIȚI

   În ultima perioadă, poliţiştii au fost sesizaţi că persoane necunoscute ce şi-au atribuit false calităţi, au însuşit sume băneşti prin înşelăciune şi au sustras bunuri de la cetăţeni (mai ales persoane în vârstă) şi din locuinţe fiind invitaţi în imobile chiar de proprietari.

   Aceşti falşi vizitatori acţionează prin distragerea atenţiei victimei sau atribuirea unor calităţi false şi încearcă astfel să ajungă în casele oamenilor, pentru a le fura banii sau bunurile de valoare. Acest tip de infractori sunt politicoşi. Ei fac parte din categoria de persoane convingătoare şi insistente. Pot fi bărbaţi, femei sau chiar copii.

   Iată câteva metode folosite de infractori pentru a pătrunde în locuinţa victimei:

Metoda cerşetorul – este vorba despre persoane care bat la uşile oamenilor şi cerşesc sau solicită un pahar cu apă. Din această categorie fac parte, în general, femeile şi copiii. De fapt, aceste persoane certate cu legea folosesc orice poveste pentru a intra în casa victimelor.

Metoda vânzătorul ambulant întâlnită în special în mediul rural – sub pretextul că vând covoare, pături, lenjerie sau se prezintă ca potenţiali cumpărători de diferite produse, intră în curţile şi casele victimelor. Observă unde îşi păstrează banii şi apoi, prin distragerea atenţiei, comit furtul. De asemenea, aceştia pot să propună bunuri (covoare) de calitate superioară la un preţ redus, însă calitatea nu corespunde celor caracterizate.

Metoda lucrătorului la o companie de utilităţi sau autorităţi publice – infractorii pretind că sunt reprezentanţi ai companiilor de gaze, apă, electricitate şi solicită accesul în locuinţă pentru verificări. La fel, ei pot să se prezinte ca angajaţi ai autorităţilor publice raionale, și prin pretextul de a fi ajutați, propun unele facilităţi şi beneficii, în schimbul unor sume băneşti.

Metoda străinul – infractorii spun că nu sunt din localitate sau sunt cetăţeni străini şi nu au bani asupra lor; solicită victimelor să le schimbe valută. Iau bancnotele şi lasă garanţie o geantă în care spun că au valută sau bunuri de valoare. Uneori motivează nevoia de bani cu o urgenţă medicală. De obicei, odată ce ajung în locuinţă, infractorii distrag atenţia victimei, o determină să plece în altă cameră sub diverse pretexte, timp în care caută bani sau bunuri de valoare. Deseori, infractorii lucrează în echipă: în timp ce unul distrage atenţia victimei (de exemplu discută în bucătărie cu uşa închisă), celălalt pătrunde în apartament şi caută în camere. Infractorii pot solicita să le fie schimbată o bancnotă de valoare mai mare pentru a observa unde ţine victima banii.

   Pentru a nu deveni victime ale escrocilor, poliţiştii recomandă să nu credeţi în persoanele care încearcă să vă impresioneze cu cărţi de vizită, legitimaţii sau alte documente, din care rezultă că au o carieră profesională marcantă şi care vă cer diverse favoruri.

Să nu permiteţi accesul în locuinţă persoanelor care pretind că reprezintă diferite firme de prestări servicii, decât după o atentă verificare a actelor de identitate şi a legitimaţiei de serviciu.

De asemenea să nu primiţi gaj în schimbul unor sume de bani, acte de identitate sau diferite obiecte, acestea pot fi false sau furate şi să nu cumpăraţi verighete, inele sau alte obiecte care, persoanele „binevoitoare” pretind că sunt din aur – riscul să cumpăraţi simple tinichele este maxim.

   Dacă sunteţi victima acestui gen de infracţiune, încercaţi să reţineţi cât mai multe semnalmente ale autorului şi sunaţi de urgenţă la 112 . 

Foto-simbol