Există copii cu părinți, dar orfani

Există copii cu părinți, dar orfani

347
DISTRIBUIȚI

   Doar în Sângerei sunt înregistrați 92 de copii fără ocrotire părintească, 170 – au nevoie de management social, în două cazuri, copii nu frecventează școala, fiind în situații extrem de grave, iar 1020 copii au unul sau ambii părinți plecați peste hotare.

   Având astfel de date înfiorătoare, ne bucură prezența unor oameni și instituții care vin în ajutorul asistenței sociale și al sistemului educațional din raion.

O asemenea comunitate este și Asociația Obștească „Elim Moldova”, condusă de către Vasile COSOVAN, care se ocupă de ajutorarea copiilor orfani, copiilor străzii și celor din familii social-vulnerabile. De la început, instituția venea în ajutorul copiilor nevoiași, însă după ce s-a aflat de existența unui astfel de centru ce poate oferi condiții de studiu și ajutor social, au început să frecventeze și ceilalți copii. În fiecare duminică, aceștia au posibilitatea să ia un dejun și prânz cald, să studieze alte domenii decât cele din școală, dar și să-i cunoască pe semenii lor.

În afară de aceasta, centrul beneficiază de un proiect cu Olanda, prin care 195 de copii primesc în fiecare lună un pachet alimentar. Totodată, cei care vin la centru primesc îmbrăcăminte și încălțăminte, rechizite școlare ori produse igienice, de 4 ori pe an.

   Centrul are nevoie de sponsorizări majore pentru a efectua astfel de lucrări, iată de ce este susținut de alte misiuni sociale din Germania sau Elveția. În afara ajutorului din ziua de duminică, în dependență de situația familiei, aceasta poate beneficia de lemne, produse alimentare sau ajutor financiar în diferite perioade ale anului. În cazuri excepționale, cu ajutorul sponsorilor, se oferă suport în procurarea cărucioarelor pentru beneficiarii cu nevoi speciale, scutece pentru maturi sau achitarea operațiilor complicate.

Vasile COSOVAN menționează că „majoritatea copiilor care frecventează centrul sunt orfani sau care au rămas doar cu rude îndepărtate, deci ei nu întotdeauna beneficiază de educația necesară. Cel mai des, prietenul și învățătorul le este strada, nu întotdeauna primind educația corectă. Încercăm să le oferim sfaturi și să-i îndemnăm pe o cale bună ce le va asigura un viitor decent”.

   Există foști beneficiari…

continuarea o veți citi în numărul 11 al ziarului din săptămâna aceasta

Foto: Vasile COSOVAN