Festivalul-concurs „Hora Sânzienilor” a ajuns la ediția VIII

Festivalul-concurs „Hora Sânzienilor” a ajuns la ediția VIII

41
DISTRIBUIȚI

        450  artiști amatori care au reprezentat  21 de colective artistice din Republica Moldova şi România şi-au dat întâlnire la festivalul-concurs „Hora Sânzienilor”, organizat în oraşul Teleneşti. La eveniment au venit meşteri populari şi artişti care şi-au scos la vedere hainele tradiţionale. S-au încins hore şi s-au prezentat tradiţiile strămoşeşti unele demult uitate, s-au consumat  bucate  de vară inclusiv  plăcinte, sarmale cu viță de vie și podbal.

Festivalul „Hora Sânzienilor” la ediția  VIII  a fost organizat în parcul din centrul oraşului Teleneşti. Cântecele populare, dar şi obiceiuri de Sânziene au fost prezentate cu multă ingeniozitate de colectivele artistice din Republica Moldova şi România.Țara-mamă  fost reprezentată de un ansamblu din comuna George Enescu, județul Botoșani. Au mai fost prezente formaii din raioanele Rezina și Călărași. Andrei Midoni, șeful orchestei Poiana Codrului a remarcat și cele mai interesate surprise – cel mai în vârstă participant a avut  77 ani, cel mat tânăr era un naist de la Ciocâlteni în vârstă de 13 ani.

   Alin Chiorescu, conducătorul formaţiei  folclorice „Stejărelul”, comuna George Enescu, Botoşani  a remarcat: „Oamenii sunt de o căldură deosebită. Şi nu putem decât să spunem că parcă suntem la fraţii noştri, chiar suntem acasă. Avem un cântec de Sânziene, pe urmă obiceiul la noi este ca fetele de măritat să aruce cununa de Sânziene pe fereastră, dacă nimeresc şi intră în casă, fata se va mărita.”

     Bogdan-Tony Murariu, primarul comunei George Enescu ne spuneă este pentru prima oară în R. Moldova:

   ”Dna  Mariana Ombun, președinta de Telenești și dl  Pavel Casian, șeful secției  cultură  ne-a organizat o excursie la Soroca, unde am văzut una din cetățile istorice care au stat strajă  pe Nistru. Am fost cazați într-o stațiune de turism rural iar festivalul a fost de pomină. Pot să declar cu toată responsabilitatea că în pofida unor circumstanțe vitrege ați conservat  tradiția populară, astfel noi avem ce învăța de la Dvs.Între cel mai interesante numere a fost cel al omului-orchestră  pe nume Ștefan Sava care a interpretat melodii la peste 20 instrumente care le avea într-o geantă diplomat”.

    Între oaspeți  s-a aflat și Aculina Popa,în trecut jurnalistă acum funcționar public la CR  Rezina care a însoțit formația ”Răzeșii” de la căminul cultural din Ignăței:

   ”Am ajuns la Telenești  pe traseul renovat în anul curent care legă Chiștelnița  de Trifești ceea ce a micșorat distanța practic de trei ori. Partea cea bună e că acest drum ne-a apropiat mult și în ce privește cultura. De Sânziene, gospodinele soresc hainele și zestrea, deoarece în această zi soarele este foarte puternic și distruge toți daunatorii din pânză, chiar și ouăle lor. Și ierburile adunate de Sânziene sunt de mare ajutor in diferite boli. Despre toate acestea le-au spus spectatorilor artiștii din satul Ignatei, în cadrul Festivalului Hora Sânzienelor, desfășurat azi  care a fost unul extraordinar”.
     Iar meșterii populari şi-au expus articolele de artizanat – obiecte din lut, lemn, fibre naturale, lozie, ţesături, broderii şi prosoape.
    Mariana este  meşteră  populară din Șoldănești:

       „Confecționăm în timpul liber straie populare. Remarc cămășile pentru femeii se nymesc  ii, cele bărbătești – cămăși. Mi-am zis –trebuie să continuie cineva această tradiție. Sunt pentru prima oară la festivalul din Telenești dar voi veni și la edițiile următoare. E multă lumină, omenie și bucurie la Dumneavoastră!”