Festivalul care menţine eternitatea

Festivalul care menţine eternitatea

784
DISTRIBUIȚI

Recent Secţia de Cultură a Consiliului raional Sângerei a organizat Festivalul- concurs „De ce plâng chitarele”, în memoria regretatului compozitor Mihai DOLGAN. S-a desfăşurat a VII-ea ediţie a Festivalului. Prin organizarea unor manifestări de acest gen se menţine vie memoria compozitorului, aici la vatră cât şi în inimile iubitorilor de muzică. Astfel este păstrat etern numele său şi spiritul muzicii, ce ne-a lăsat-o drept moştenire. Se liniştesc ghitarele, nu mai plâng, și sunt mândre pentru neamul sângereian, dar şi cel românesc că au avut pe pământ iar acum, în ceruri un asemenea compozitor şi creator de piese, dar şi de talente muzicale.

Festivalul a fost promovat în incinta Casei raionale de Cultură „Nicolae Iorga”. Cu fiecare ediţie interesul pentru participare la acest eveniment creşte. La ediţia recentă au participat peste 40 de interpreţi şi formaţii vocal – instrumentale. Fiecare dintre participanţi au avut în repertoriu câte o piesă scrisă de autorul eternizat.
Nivelul de pregătire şi cel interpretativ al participanţilor a fost apreciat de un juriu format din specialişti din domeniul culturii. Potrivit preşedintelui juriului Valeriu RUSU, învingătorilor li s-a conferit diplome de laureat şi premii băneşti. Dintre formaţiile vocal – instrumentale participante Premiul „ Noroc” în sumă de 1500 de lei şi Diploma de laureat le-a câştigat ansamblul ”Alfabetul”, condus de Iurie IVANCEA de la Centrul de Creaţie şi Agrement Sângerei. Premiul mare „Mihai Dolgan” în valoare de 2000 de lei a fost oferit formaţiei „Life”, condusă de Sergiu MEREUŢĂ de la Centrul de Creaţie şi Agrement din Chişcăreni. Astfel a fost apreciat telentul interpretativ şi ţinuta scenică a acestor formaţii participante.
În concurs şi-au manifestat talentul şi dragostea faţă de creaţia compozitorului Mihai DOLGAN şi un număr impunător de solişti vocalişti. La secţiunea vocal până la 12 ani locul I l-a ocupat Marinela CUCOŞ, steluţa Centrului de Creaţie şi Agrement din Chişcăreni., urmată de Ionuţ MEREUŢĂ din aceiaşi localitate . Ei s-au bucurat de premii respectiv de 300 şi 250 de lei şi diplome de laureaţi. Încă o voce frumoasă a răsărit în această ediţie, din satul Ciuciueni . Este vorba de Mihaela CHIPERCO, apreciată de grupul de experţi cu premiul pentru locul III, în valoare de 200 de lei .
Secţiunea 12-17 ani a întrunit cei mai mulţi interpreţi. După cum ne-a informat membrul juriului , Gheorghe MISTREANU, „Au răsunat foarte multe voci cristaline, bune, cu dovadă incontestabilă a talentului interpretativ, cu ţinută scenică de adevăraţi artişti. Participanţii au intrepretat cu mult suflet şi emoţie piese ale autorului ca: „Soare”, Măi, bădiţă Petre, măi”, „Primăvara”, „De ce plâng chitarele”, „Chişinăul meu cel mic”. Conducătorul muzical Sergiu MEREUŢĂ de la Centrul de Creaţie şi Agrement din satul Chişcăreni s-a prezentat în concurs cu cei mai mulţi participanţi pregătiţi să evolueze. În această secţiune discipola sa Mădălina TURTUREANU a ridicat premiul I şi Diploma de laureat. De premiul pentru locul II s-a bucurat Felicia DRAGAN de la aceiaşi instituţie. O voce deosebită, nouă pentru acest concurs a demonstrat Cristina ONCEANU din satul Sângereii Noi, pe care am apreciat-o cu premiul pentru locul III. Ceilalţi participanţi s-au bucurat de menţiuni”.
În secţiunea 18 ani şi mai sus au evoluat talente formate deja , cum a fost Alexandra COROLEVSCHI din satul Prepeliţa şi Daniela BARBACARI din satul Iezărenii Vechi. Interpretele vocaliste deţin experienţa participării la mai multe concursuri raionale şi republicane. Prin talentul interpretativ ele au demostrat că păstrează eternitatea creaţiei muzicale a compozitorului Mihai DOLGAN . Daniela BARBACARI s-a bucurat de premiul I şi Diploma de laureat al festivalului –concurs.
S-a observat faptul că participanţii au fost susţinuţi în concurs atât de mentorii lor, cât şi de părinţi. În opinia mamei uneia dintre premiantele festivalului, Galina CUCOŞ: „Am însoțit-o împreună cu Marinela, la mai multe ediţii ale festivalului cu genericul „De ce plâng chitarele”. Cred că este minunat că Secţia Cultură continuă să organizeze această sărbătoare a muzicii, dedicată marelui compozitor al neamului. Astfel copiii noştri, care participă şi interpretează piese muzicale scrise de compozitor, fac cunoştinţă cu creaţia sa şi cunosc cine a fost Mihai DOLGAN, ce moştenire ne-a lăsat. Prin participare la asemenea spectacole muzicale îi păstrăm numele nemuritor, iar copiii care cresc şi se educă prin frumuseţea acestei arte nu pot să devină decât buni, aşa cum ni-i dorim ca părinţi, aşa cum îi aşteaptă viaţa şi societatea. Şi din acest punct de vedere suntem recunoscători oranizatorilor evenimentului în memoria compozitorului venerat . Le dorim să nu oboseacă să-l organizeze an de an, asigurând prin aceasta dăinuirea creaţiei muzicale a lui Mihai Dolgan”.