DISTRIBUIȚI

Femeile din  spațiul rural au șanse reale de a deveni managere de succes pentru propriile afaceri prin intermediul seminarelor de instruire,  atelierelor de lucru, organizate de Platforma Națională a Femeilor din Moldova (PNFM), cu suportul Băncii Europene de Reconstrucție și Dezvoltare (BERD) și Guvernul Suediei.

În așa fel se corectează discrepanțele între antreprenoriatul masculin și cel femenin, dar și dintre cel urban și cel rural.

Recent, la Sângerei, femeile  din raioanele Sângerei și Șoldănești,dornice să obțină experiență și cultură antreprenorială, să afle informații necesare despre modalitățile de dezvoltare a unui business, să primească consiliere și orientare profesională, să stabilească relații parteneriale s-au întâlnit în cadrul unui Atelier de lucru.

Toate fac parte dintr-o  Campanie, menită să dezvolte cunoștințe financiare valoroase în antreprenoriat, preponderent, în facilitarea dezvoltării serviciilor bancare, adresate întreprinderilor mici.

Iulia Costin, președinta Platformei Naționale a Femeilor din Moldova prezentă la eveniment, consideră că încă mai avem nevoie de timp să raționăm mentalități, care să încurajeze respectul față de valoarea și munca femeilor din toate sectoarele economiei: „ Ne dorim să avem multe antreprenoare de succes, cu afaceri autentice și viziuni strategice.”

Tudor Lupașco, expert financiar le-a prezentat antreprenoarelor modele de gestionare inteligentă a resurselor bancare, care să le propulseze afacerile în rândul celor de top.

Maria Terentiv, reprezentantă a Băncii Europene pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD): „Noi ajutăm întreprinderile mici și mijlocii să crească, să reușească, să se dezvolte, să devină cu adevărat catalizator al economiilor locale și regionale.

Punem clienți în legătură cu consultanți locali și experți internaționali care pot oferi suport unei mari varietăți de afaceri. De la cele  mai mici care vor să crească, la cele orientate spre piețele globale, rețeaua noastră de consultanți, teoreticieni și experți ajută clienții.

Dar asta nu e totul. Noi  ajutăm companiile să-și îmbunătățească procesul decizional și să reducă costurile. Proiectele noastre pot duce la întroducerea a noi game de produse, extinderea pe piețe noi, calificarea pentru noi certificări, reducerea consumului energetic și a cheltuielilor cu energia sau redifinirea completă a abordării resurselor umane.”

Eugenia Sîli, ODIMM: „ Organizația pentru Dezvoltarea Sectorului Întreprinderilor Mici şi Mijlocii (ODIMM)  este o instituţie ce are menirea de a dezvolta un dialog constructiv cu mediul  antreprenorial din sectorul IMM pe tot parcursul implementării idelor de afaceri, de la iniţiere şi dezvoltare, până la transformarea acestora în istorii de succes.

ODIMM este un partener de încredere a companiilor, le oferă sansa de a se dezvolta, de a deveni sustenabile şi puternice, atât în plan naţional cât şi internaţional, prin accesarea programelor de suport destinate comunităţii de afaceri. Programul   Femei în  Afaceri oferă femeilor servicii relevante de dezvoltare a afacerilor şi suport pentru investiţii.

Ludmila Prociuc, şefa Incubatorului de Afaceri Sângerei:„ Vă sunt tuturor recunoscătoare pentru faptul că ați dat curs invitației noastre de a participa la acest atelier de lucru , în deosebi, Ministerului Economiei,  Iuliei Costin, președinta  Platformei Naționale a Femeilor din Moldova, Mariei Terentiev, de la BERD, Eugeniei Sîli, ODIMM, expertului financiar Tudor Lupașco, pentru experiența și informația împărtășită cu privire la cunoștințele financiare ale femeilor, cât și facilitarea dezvoltării serviciilor bancare adresate întreprinderilor mici și mijlocii, în special celor conduse și deținute de  către femei.

continuarea articolului îl puteți găsi în ziarul nr. 28 din 19 iulie