Familia şi Diabetul

Familia şi Diabetul

82
DISTRIBUIȚI
În poză: în momentul sensibilizării populației privind maladia în cauză

În Sângerei, săptămâna de informare, dedicată Zilei Mondiale a Diabetului, în perioada 12-18 noiembrie a fost plină de evenimente de sensibilizare a populaţiei privind maladia, având genericul „Familia şi Diabetul”.
Diabetul reprezintă una din cauzele principale ale dizabilității precoce a populaţiei: fiecare a treia persoană cu insuficienţă renală suferă de diabet zaharat, 70% din amputaţii ale membrelor inferioare sunt cauzate de diabet. Factorul principal de risc al diabetului de tip 2 este obezitatea.
Medicul endocrinolog Ludmila GALAGAN, ne-a oferit date statistice cu privire la numărul persoanelor care suferă de diabet, astfel în raionul nostru în ultimile 9 luni ale anului 2018 sunt deja la evidenţa 2574 persoane bolnave, dintre ele 13 sunt copii „O diagnoză corectă şi un tratament la timp sunt esențiale pentru a preveni complicațiile ce pot să apară”, a menţionat medicul endocrinolog. Toate familiile pot fi afectate de diabet, o depistare precoce a maladiei şi o cunoaştere a simptomelor este o şansă de evitare a complicaţiilor ce pot apărea, a mai adăugat specialistul.
În decursul saptămânii medicul endocrinolog împreună cu voluntarii centrului au realizat teste de glicemie gratuit în incinta magazinelor „Hermes”, „Linella”şi SRL „Euroconfex”. Populaţia a beneficiat de consultaţii şi testări de calitate, au fost informaţi cu referire la metodele de prevenție a maladiei, cum ar fi o alimentaţie sănătoasă, activitate fizică zilnică şi un mod de viaţă sănătos.
Tinerii voluntari au informat oamenii despre serviciile centrului şi au oferit pliante cu informaţii utile despre diabetul zaharat de tip 2.
Ministerul Sănătății organizează al doilea an consecutiv evenimente de profilaxie a diabetului prin promovarea unei alimentații sănătoase.
Ziua Mondială a Diabetului e marcată în fiecare an la 14 noiembrie, la iniţiativa Federaţiei Internaţionale de Diabet (FID) cu susținerea Organizaţiei Mondiale a Sănătăţi (OMS).
CSPT „Viitorul”, Sângerei