Republica Moldova se află în topul țărilor cu mai multe cazuri de infectare cu HIV, potrivit ultimelor studii realizate de Organizația Națiunilor Unite (ONU).
Statisticile Organizației Mondiale a Sănătății arată că infecția HIV în țara noastră se află în stadiul de epidemie concentrată. Aceeași sursă spune că, în medie, trei persoane află, în fiecare zi, că sunt HIV pozitive.
Anual, aproximativ 300 de persoane decedează din cauza acestei maladii.
În Republica Moldova, majoritatea instituțiilor de acces la informație sunt responsabile pentru asigurarea tinerilor cu mesaje coerente ce ține de HIV-SIDA și sexul protejat. Reprezentanții mijloacelor de informare în masa, instituțiile de sănătate, educație, ONG-urile trebuie să transmită mesaje coerente și fără contradicții în domeniul dat. Iulia ROȘCA, directoarea Centrului de Sănătate Prietenos Tinerilor „Viitorul” spune că:
„Trebuie introduse programe de educație sexuală, care includ concepții contemporane. Asta nu înseamnă doar cunoștințe tehnice despre actul propriu-zis. Educația sexuală presupune promovarea unor relații sănătoase inter-umane, toleranță față de alții, manifestări neriscante ale sexualității, importanța igienei personale.
Nu în ultimul rând trebuie să creăm deprinderi de luare a unor decizii importante și responsabile de sine stătător. Tinerii trebuie învățați cum e să fii un bărbat și o femeie responsabilă cum să te isprăvești cu fluxul de informație pe această temă.”
Persoanele cu Virusul Imunodeficienței Umane susțin că, sunt încă discriminate de societate. Problema discriminării apare de cele mai dese ori la angajare în câmpul muncii. Unii angajatori nu manifestă dorința sa ia la serviciu o asemenea persoană.
Tinerii sunt viitorul nostru de mâine, ei pot decide cursul vieții noastre. Valeria BRAȘOVSCHI, o tânără din orașul Sângerei susține: „Viața noastră cotidiană, și mai ales timpul liber, nestăpânit de mulți, cu teroarea neîntreruptă a internetului, rețelelor de socializare au devenit între timp atât de pline de sexualitate, încât este de speriat.
Din „penița ” unor oameni de creație se revarsă un adevărat torent de articole josnice și rușinoase. Revistele, televizorul, internetul, răspândesc într-un mod necontrolat informații despre sex, droguri,alcool și violență. Cu imaginile și articolele lor, otrăvesc fantezia oamenilor, în special a copiilor și tinerilor…
continuarea o puteți găsi în nr. 44-45 din această săptămână