Este cea mai lungă zi

Este cea mai lungă zi

84
DISTRIBUIȚI
Poză-simbol

21 iunie este cea mai lungă zi din an pentru locuitorii din emisfera nordică. În această emisferă soarele ajunge în zenit și nu mai apune la cercul polar.
Această zi marchează solstițiul de vară în emisfera nordică și solstițiul de iarnă în emisfera sudică. Este ziua anului cu lumina zilei cea mai lungă în emisfera nordică, și cea mai scurtă în emisfera sudică. Soarele ajunge în această zi în punctul cel mai nordic al drumului său aparent pe bolta cerească.

Solstițiul de vară a fost prilej de sărbători, tradiții și obiceiuri în toată lumea. Tradiția și superstițiile au rădăcini străvechi, pentru că cea mai lungă zi a anului a fost considerată punct de balanță, de răscruce, de schimbare a anului, o zi înscrisă sub semnul focului care este simbolul soarelui. Energia solstițiului de vară este considerată a fi o energie a pasiunii, a vitalității, a creativității și a belșugului. În țările europene, după convenirea creștinismului s-a înrădăcinat tradiția sărbătorii zilei Sfântului Ioan Botezătorul în ziua de 24 iunie.
Dacă alți sfinți sunt celebrați în ziua morții lor, Ioan Botezătorul este omagiat în ziua nașterii lui. Această sărbătoare este fixată la câteva zile după solstițiul de vară, la fel cum Crăciunul a fost stabilit la câteva zile după solstițiul de iarnă. Se spune că așa cum Ioan l-a precedat pe Iisus, la fel solstițiul de vară îl anunță pe cel de iarnă.
Totodată solstițiul de vară este apropiat și legat de sărbătoarea Sânzâienilor sau a Duminicii Mari.