Preţul la carburanţi în permanentă creştere

Preţul la carburanţi în permanentă creştere

79
DISTRIBUIȚI
Poză-simbol

O situaţie destul de sumbră a vieţii cetăţenilor este scumpirea preţului la carburanţi. Conducătorii auto, alţi utilizatori a acestor produse nu reuşesc bine să scape de stările nebuloase provocate de aceste majorări, când alte scumpiri vin de-a curmezişul vieţii şi activităţii. Aceste situaţii afectează pe fiecare. Creşterea permanentă a preţului la carburanţi pune mari piedici celor care din răsputeri încearcă să nu părăsească ţară, să supravieţuiască aici, prin munca de acasă.
În acest sens nu ştii la ce să te aştepți mâine, nici cu speranţă luminată nu te poţi gândi la viitor. În situaţie stresantă şi umilitoare de majorare a preţurilor la aceste produse sunt nu doar conducătorii auto. Sunt afectaţi toţi cetăţenii din considerentul că majorarea preţurilor la carburanţi influienţează creşterea costului la servicii şi produse. „În condiţiile când pensiile sunt cele mai joase în Uniunea Europeană şi salariile – asemeni, cum să ţină piept costurilor nereale ai noştri la benzină şi motorină: conducătorii auto, fermierii şi producători agricoli sau pensionarii, pentru serviciile la lucrarea arilor de pământ din care se mai pot întreţine”, ne-a spus unul dintre şoferii care se alimenta la staţia PECO de la intrarea în oraşul Sângerei.
Alt şofer, aceeaşi părere şi aceeaşi nelimitată indignare:
„Pasagerii noştri cu greu au acceptat situaţia că le cerem 15 lei, costul drumului de la Sângerei până la Bălţi. Acum, după noile scumpiri care intenţionează să se facă o să fim nevoiţi să modificăm taxele pentru transportare. O să ajungă oamenii să prefere să se deplaseze pe jos, să înhame din nou căruţa cu cai, ca pe vremuri, în secolul trecut. Nu este normal, când în cea mai săracă ţară din Europa se impun preţuri ca în spaţiul european, nu doar la motorină şi benzină. La produsele alimentare, este aceeaşi situaţie. Drept clienţi PECO nimeni nu apără drepturile consumatorilor noştri, măcar să se pătrundă de câte piei este jupăiat bietul conducător auto sau fermierul care are câmpuri de întreţinut, mâine, poimâne – de secerat”, şi-a expus opinia taximetristul Gheorghe SANDU.
Amintim că la 29 mai, curent, Agenţia Naţională pentru Reglementare în Energetică(ANRE) a stabilit noile preţuri plafon la carburanţi cum se întâmplă să aibă loc în R.Moldova, o dată la două săptămâni. Un litru de benzină Premium s-a propus spre vânzare cu 19 lei, 79 bani. Un litru de motorină urma să fie vândut cu 17 lei 75 bani. Însă simţind indignarea şi revolta masivă a consumatorilor Agenţia a fost nevoită să de-a înapoi, şi-a anulat propria decizie…

continuarea o puteți găsi în ziarul numărul 24 din această săptămână