Eminescu să ne judece

Eminescu să ne judece

92
DISTRIBUIȚI

Mai actual decât actual pentru toate timpurile, astăzi Eminescu ne consolidează națiunea, cu imaginea sa de geniu, îndeosebi când lucrurile în societatea nostră s-au complicat.

Așadar, să ne aplecăm urechea și să-i auzim vocea poetului care răzbate ca un dangăt răsunător: „ O, nu există crime,/ Căci toate, toate-s fapte- a unei gândiri pe dos,/ Unei simțiri perverse…” Găsind cuvântul diplomatic pentru cuvântul „ crimă”, poetul nu ezita să condamne mintea care nu are cuget. Dar înălțimea din niște ambiții nesănătoase presupune o cădere bruscă, posibil fatală, după care unii ar putea să nu-și mai revină.

Acest lucru îi vizează astăzi pe politicienii noștri, dat fiind că : „În mărire afli ge(r)menii căderii”, dar având demnitate ar putea evita multe pe care istoria nu le iartă.
Un om deștept, cu verticalitate totdeauna a constituit o valoare pentru cei din jur. „ O gândire, zice Eminescu, este un act, un cutremur al nervilor. Cu cât nervii se cutremură mai bine, mai liber, cu atât cugetarea este mai clară.”

Oare viața de astăzi nu ne aduce noi și noi probleme? Răspunsul cărora îl găsim iarăși în cartea lui Mihai Eminescu. Dar cea mai mare recunoștință, cred eu, va fi cunoașterea operei sale, o cunoaștere înțeleaptă,sorbită cu sufletul, cu mintea, cu inima.
El, Eminescu, fiind ocrotitorul naționalului nostru, dar și marele român al românilor de pretutindeni, marele cugetător, dar și marele geniu. Îi auzim vocea autoritară?- „ Zdrobiți orânduiala cea crudă și nedreaptă/ ce lumea o împarte în mizeri și bogați…” gând care ne îndeamnă atât la răsturnări de guverne, rebeliuni a unui sistem oligarhic, cât și la propria remodelare a omului prin frumosul nemărginit al sufletului în armonie cu gândirea.
A-l comemora astăzi pe Eminescu înseamnă a învăța de la el mereu, tălmăcindu-i meditațiile profunde.

Orice s-ar întâmpla, oricâte dezastre, răsturnări de putere, suferințe ne-au mai fost urzite, nici o armată din lume, nici o poliție, cât ar fi ea de diabolică, nu va putea șterge Luceafărul lui Eminescu din sufletul românilor. Vom supraviețui ca neam nu numai prin istoria noastră, ci și prin creația geniilor.
Tamara Bontea, cititoare fidelă din
satul Drăgănești