Eliberarea Moldovei de fascism sau comemorarea  Eliberatorilor?

Eliberarea Moldovei de fascism sau comemorarea  Eliberatorilor?

52
DISTRIBUIȚI
  Recent Președintele Republicii Moldova  a prezidat o ședință de lucru a Comitetului organizatoric,  responsabil de pregătirea și desfășurarea acțiunilor dedicate aniversării a 75-a de la eliberarea Moldovei de fascism, unde s-a discutat, în detalii, planul ce include numeroase evenimente,care urmează a fi organizate în diferite regiuni ale Republicii Moldova, inclusiv restaurarea monumentelor ridicate în cinstea eliberatorilor , deschiderea muzeielor și a expozițiilor de fotografie, lansări de carte etc. În seara zilei de 24 august, va fi prezentată premiera filmului documentar „Istoria Moldovei. Operațiunea Iași-Chișinău”, realizat la inițiativa Președintelui Republicii Moldova. Evenimentele festive să fie încheiate cu un concert grandios  şi un spectaculos foc de artificii. 

                      Această aniversare firească trezeşte un şir de suspiciuni  atât în societate, cât şi în rândul academic al istoricilor, deoarece până la Declaraţia de Independenţă  din 1991, istoria teritoriului dintre  Prut şi Nistru era scrisă de straini, de istorici  sovietici aflaţi la cheremul ideologiei comuniste, denaturând şi falsificând realitatea.

                       Astăzi istoricii ,,statalişti’’,  contaminaţi de ideologia bolşevică, fiind susţinuţi financiar de unele forţe străine neamului nostru,  ne scriu din nou  Istoria, produc filme. Falsificările şi neadevărurile, descrise de aceşti istorici stârnesc critici dure din partea  mediului academic, Academiei de Ştiinţe şi societăţii.

                        Istoricul şi cercetătorul Alexandru Moraru în lucrarea ,,Victimele terorii comuniste în Basarabia’’ scrie: ,,Cu regret şi astăzi se mai găseşte câte un istoric aventurier cu simbrie la Moscova sau Kiev, care stoarce din deget informaţii mincinoase „ştiinţifice” cum că oamenii din Basarabia şi-au dorit din tot sufletul venirea ruşilor.’’ (1)

                       Odată cu Renaşterea Naţională apare necesitatea cunoaşterii adevărului istoric despre trecutul nostru. Apare o pleadă de savanţi istorici, formaţi în afara laboratoarelor sovietice, care atât în baza arhivelor  din afara Ţării, a arhivelor Partidului Comunist, KGB-ului, Statului, cât şi din mărturiile depuse de cetăţeni, a constatat că regimul sovietic a comis multe atrocităţi şi crime (sute de mii arestaţi, omorâţi şi deportaţi, foamete organizată), despre care istoricii sovietici nu scriau, le ocoleau sau inversau realitatea.

                        În lunile martie-apriliie  1944 se reinstaurează  Puterea Sovietică în nordul Moldovei, iar  în august 1944 în centrul şi sudul ei.  Începând cu 24 august 1944  pe teritoriul RSS Moldova,  a fost adusă divizia 25 al NKVD-ului, care a restabilit cu forţa Puterea Sovietică. Pentru a înţelege ce a urmat, mai jos sunt prezentate unele Directive ale acestei instituţii: Arestarea persoanelor care au făcut serviciul în organele de forţă (poliţişti, jandarmi, primari);2. Arestarea cheaburilor care au revenit din România ( preoţi, învăţători, medici, oameni mai instăriţi  care se refugiase în România în 1940); 3. Recrutarea agenturii pe linia de activitate a Direcţiei a IV-a; (2). Recrutarea și crearea rețelelor de agenţi. Cu regret, nici azi nu ducem lipsă de turnători şi trădători.  

                           În baza acestor indicaţii şi directive au fost racolaţi şi create propriile reţele de agentură în diferite segmente sociale,  au fost identificaţi ,,duşmanii poporului’’, elementele ostile societăţii, cheaburii, colaboraţioniştii, activiştii, membrii partidelor, a persoanelor care au făcut parte din organele administraţiei româneşti, persoane care au avut tangenţă cu jandarmeria….. Conform acestor liste, multe persoane erau arestate, judecate, împuşcate sau dispărute fără urmă.

Comtinuarea în ziarul nr.30 din 05 august