E fericit satul cu un medic și un dascăl bun

E fericit satul cu un medic și un dascăl bun

20
DISTRIBUIȚI
KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERA

    Recent  sătenii de la Pistrueni  au participat la un eveniment inedit –comemorarea  cuplului Mihai și Lidia Mogoreanu, profesor de matematică și respectiv  asistenta medicală a satului care aproape  40 ani au servit comunității.  Acțiunea a adunat peste 100 săteni de diferite vârste iar serviciul divin a fost săvârșit  de preotul Ghenadie Pereteatcu, primar și  paroh de Baxani, satul de baștină a  Lidiei Mogoreanu.

          Autori ai ideii au fost  Maria Mihalcenco, primara de  Pistruieni și  Nicolae Florean, directorul grădiniței de copii din sat, unul din cei șase directori de  instituții preșcolare din R.

KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERA

Moldova:

   ”Acum 7 și respectiv 8 ani în urmă Lidia și Mihail Mogoreanu s-au stins din viață, somnul de veci îl dorm împreună  la Strășeni. La trecerea timpului am zis că trebuie într-un mod deosebit să eternizăm memoria celor doi intelectuali care au însemnat  ceva pentru comunitate – o comemorare cu o masă de pomenire iar în toamnă să edificăm un obelisc în cimitir după modelul obeliscului  familiei Crușevan,  părinții folcloristei  Olga Crușevan, înmormântați și ei la Pistruieni.  Se merită fiindcă cei doi soți trimiși pentru 3 ani au rămas aici pentru a viață. În aceste timpuri vitrege atitudinea noastră este important”,- ne spune Maria Mihalcenco.

    Cum au rămas în memoria colectivă cei doi soți?  Precum un cuplu care a trăit cu durerile și bucuriile comunității. Dacă la miez de noapte asistența avea chemări de urgență apoi neapărat la poartă o aștepta soțul or, socotea profesorul că nu se cade ca soția să umble de una singură prin întuneric  iar întrucât  ”salvare”  nu era la acea vreme  căuta transport de regulă la șeful de garaj ori președintele de colhoz. Iar Lidia Mogoreanu neapărat suna la spital să se convingă că a primit  prescripțiile cuvenite. Alături, unul din sătenii deja trecut de 50 ani  povestea că anume datorită regretatei  Lidia Mogoreanu n-a rămas infirm. Avea coloana vertebrală  fracturată de aceea la  insistența felceriței  l-au transportat la spital pe un panou de scânduri…

   Iar capul familiei,  sever ca profesor de matematică  era  sufletul oricărei companii de copii cu care organiza diferite activități turistice, le povestea istorii din studenție și de la serviciul militar făcut la grăniceri. Au mai fost exemplu pentru sat – ca gospodari, ca oameni de omenie:

   ”Pedagog m-am făcut datorită  exemplului  lui Mihai Mogoreanu. Era specializat în matematică dar lesne preda alte discipline precum  geografia  cu atâta patos de parcă numai geografia ar fi studiat”- ne spune Nicolae Florean.

  La eveniment au participat  Iurie și Oleg, fii cuplului, domni atenți și sumbri care ne-au spus că părinții nu a făcut diferență între ei și copii satului:

  ”Am primit nota care se cuvine, am fost struniți să ne ținem de carte, adică ne-au pregătit pentru viață pentru ce le suntem recunoscători. Iar unei comunități fericite îi știm soluția – e fericit satul cu un medic și un dascăl buni”- ne-au spus frații.