Recent sătenii de la Pistrueni au participat la un eveniment inedit –comemorarea cuplului Mihai și Lidia Mogoreanu, profesor de matematică și respectiv asistenta medicală a satului care aproape 40 ani au servit comunității. Acțiunea a adunat peste 100 săteni de diferite vârste iar serviciul divin a fost săvârșit de preotul Ghenadie Pereteatcu, primar și paroh de Baxani, satul de baștină a Lidiei Mogoreanu.
Autori ai ideii au fost Maria Mihalcenco, primara de Pistruieni și Nicolae Florean, directorul grădiniței de copii din sat, unul din cei șase directori de instituții preșcolare din R.

Moldova:
”Acum 7 și respectiv 8 ani în urmă Lidia și Mihail Mogoreanu s-au stins din viață, somnul de veci îl dorm împreună la Strășeni. La trecerea timpului am zis că trebuie într-un mod deosebit să eternizăm memoria celor doi intelectuali care au însemnat ceva pentru comunitate – o comemorare cu o masă de pomenire iar în toamnă să edificăm un obelisc în cimitir după modelul obeliscului familiei Crușevan, părinții folcloristei Olga Crușevan, înmormântați și ei la Pistruieni. Se merită fiindcă cei doi soți trimiși pentru 3 ani au rămas aici pentru a viață. În aceste timpuri vitrege atitudinea noastră este important”,- ne spune Maria Mihalcenco.
Cum au rămas în memoria colectivă cei doi soți? Precum un cuplu care a trăit cu durerile și bucuriile comunității. Dacă la miez de noapte asistența avea chemări de urgență apoi neapărat la poartă o aștepta soțul or, socotea profesorul că nu se cade ca soția să umble de una singură prin întuneric iar întrucât ”salvare” nu era la acea vreme căuta transport de regulă la șeful de garaj ori președintele de colhoz. Iar Lidia Mogoreanu neapărat suna la spital să se convingă că a primit prescripțiile cuvenite. Alături, unul din sătenii deja trecut de 50 ani povestea că anume datorită regretatei Lidia Mogoreanu n-a rămas infirm. Avea coloana vertebrală fracturată de aceea la insistența felceriței l-au transportat la spital pe un panou de scânduri…
Iar capul familiei, sever ca profesor de matematică era sufletul oricărei companii de copii cu care organiza diferite activități turistice, le povestea istorii din studenție și de la serviciul militar făcut la grăniceri. Au mai fost exemplu pentru sat – ca gospodari, ca oameni de omenie:
”Pedagog m-am făcut datorită exemplului lui Mihai Mogoreanu. Era specializat în matematică dar lesne preda alte discipline precum geografia cu atâta patos de parcă numai geografia ar fi studiat”- ne spune Nicolae Florean.
La eveniment au participat Iurie și Oleg, fii cuplului, domni atenți și sumbri care ne-au spus că părinții nu a făcut diferență între ei și copii satului:
”Am primit nota care se cuvine, am fost struniți să ne ținem de carte, adică ne-au pregătit pentru viață pentru ce le suntem recunoscători. Iar unei comunități fericite îi știm soluția – e fericit satul cu un medic și un dascăl buni”- ne-au spus frații.