Eduard Roșca, omul iubit de ceruri

Eduard Roșca, omul iubit de ceruri

88
DISTRIBUIȚI

Marți dimineață  a încetat să bată inima lui Eduard Roșca, ex-consilier PL în Consiliul raional Telenești din mandatul trecut, un om cu caracter extraordinar, chiar controversat fiindcă  nu i-am cunoscut natura lui. Trăia la Ialoveni, lucra la o bancă cu capital mixt  dar consilier raional fiind  nu a scăpat nici o ședință. S-a aflat în opoziție dar o opoziție constructivă astfel trezind respectul majorității ceea ce n-a fost  până la asta în activitatea CR. A activat în diverse domenii – a fost și ofițer în Armata Națională dar și în poliție, a inițiat primele afaceri în domeniul IT iar în ultimii ani activa în domeniul bancar și unde nu ar fi muncit lăsa impresia lucrului bine făcut.

  S-a născut la Inești era unul din cei trei fii ai dnei Eugenia Roșca, ex-primară și ONG-stă care într-un mod surprinzător i-a pregătit pentru viață. Eduard era între primii absolvenți ai unei academii militare din România iar slujind în unul din unitățile apărării antiaeriene personal participa la alimentarea  rachetelor cu heptan, un combustibil toxic spre a nu pune în pericol major viața soldaților săi, situație care i-a cauzat ulterior probleme de sănătate. Iar în poliție fiind a scos de sub tipar  o carte numită ”Polițistul creștin”, cu învățături de morală  pentru reprezentanți al structurilor de forță. Într-un interviu acordat unui post de radio creștin, pare-se ”Micul samaritean”, el a vorbit ascultătorului cu o  sinceritate care te dezarma cum a ajuns el la  apropiere cu Dumnezeu. Așteptau cu soția un copil dat testele arătau o evoluție foarte nefavorabilă dezvoltării  fătatului. Și atunci el s-a apropiat de credință și la îndrumarea unui monah a făcut ceea ce altul nu s-ar fi încumetat nici odată – a despăgubit persoane care au avut de suferit de pe urma  dezmățului unor oameni ai legi și…a construit din temelie o biserică cu banii săi. Este vorba de biserica de la Cișmea construită în stil Rotonda, așa cum o făceau legionarii romani deveniți primii creștini – a făcut acea donație cu maximă discreție așa că în satul respectiv nici nu prea știu de ctitorul lăcașului! 

   Și rugile lui Eduard au fost auzite acolo Sus or, primul lor copil s-a născut perfect sănătos. A fost unul din creștinii cu dare de mână ajutând pe cei mai triști ca noi dar nici odată nu a dorit să se știe cine o face păstrând o discreție  care l-a caracterizat.

    Trecerea la cele veșnice a zguduit multă lume măcar de aceea că era încă tânăr și în putere, era Iubit de Ceruri  și sprijin pentru lumea ajunsă în dificultate. Dumnezeu să-i odihnească sufletul zbuciumat.