Direcționează 2% din impozitul tău pe venit către Asociația Presei Independente (API)...

Direcționează 2% din impozitul tău pe venit către Asociația Presei Independente (API) și contribuie la susținerea presei libere!

81
DISTRIBUIȚI

2 mai 2018 este termenul limită de depunere a Declarației cu privire la impozitul pe venit

 Din 2017, contribuabilii persoane fizice pot direcționa 2% din impozitul lor pe venit calculat pentru anul precedent, la alegere, către o organizație necomercială sau un cult religios. Asociația Presei Independente (API) face parte din cele 594 de asociații obștești, fundații, instituții private și culte religioase ce pot beneficia de mecanismul prevăzut în „Legea 2%”.

Ce prevede „Legea 2%”?

Mecanismul de desemnare procentuală (numit și mecanismul 2%) este o modalitate indirectă prin care statul susține financiar activitatea organizațiilor necomerciale și a cultelor. Statul renunţă la 2% din impozitul pe venit al persoanelor fizice şi le permite acestora să decidă cine va beneficia de această sumă. Ungaria este prima țară din Europa care a implementat acest mecanism din anul 1997. În prezent, mecanisme similare există în Polonia, Slovacia, Lituania, Ungaria și România.

Cum direcționăm 2%?

Alege un beneficiar din Lista Beneficiarilor desemnării procentuale (de exemplu, Asociația Presei Independente (API) figurează cu numărul 25 în listă);

  1. Notează Numărul de identificare de stat (IDNO) al beneficiarului ales – 1010620004936 este IDNO API;
  2. Completează Declarația persoanei fizice cu privire la impozitul pe venit (Formular CET 15);
  3. În secțiunea „Desemnarea procentuală” a Declaraţiei cu privire la impozitul pe venit (ultima pagină) introdu Codul fiscal (IDNO) al beneficiarului ales (vezi pasul 2);
  4. Prezintă organului fiscal (fie pe suport de hârtie, fie în format electronic) Declarația (Formular CET 15) nu mai târziu de 2 mai 2018;
  5. Achită obligațiile privind impozitul pe venit în termen, în cazul în care există obligația spre plată.

Descarcă formularul.

 Asociația Presei Independente (API) este una din cele mai importante organizații mass-media din Republica Moldova care de 20 de ani promovează și oferă asistență presei independente și jurnaliștilor neafiliați politic. API realizează programe de susținere a dezvoltării mass-mediei independente; desfășoară activități de advocacy pentru îmbunătățirea legislației în domeniu; organizează traininguri, webinare, ateliere de lucru pentru diferite categorii de colaboratori ai instituțiilor mass-media. API a inițiat și desfășoară cu succes campanii de informare și educare de interes public major, cum ar fi: Campania împotriva informației false și tendențioase ”STOP FALS!” și site-ul www.stopfals.md; Campania de monitorizare a transparenței și eficienței procesului bugetar ”Cere socoteală pentru banii publici!”; Campania de monitorizare a declarării averilor ”Avere la vedere”, portalul de monitorizare a persoanelor cu funcții publice www.moldovacurata.md ș.a.

ATENȚIE: Cele 2% sunt direcționate din impozitul deja achitat de contribuabili, și nu din alte venituri. Direcționarea celor 2% nu înseamnă costuri suplimentare. Astfel, poți decide modul în care va fi repartizat de către stat o parte din impozitul tău pe venit. Aceşti bani reprezintă o parte a bugetului de stat şi nu o donaţie sau vreun alt act de filantropie din partea contribuabililor.

Asociația Presei Independente (API) vă mulțumește pentru contribuție!