DISTRIBUIȚI
În poză: Tamara GUMOVSCHI cu participanții la o reprezentație teatrală

Tamara GUMOVSCHI pe lângă vocaţia de profesoară de limba şi literatura română la Gimnaziul „Ion Vatamanu”, o are şi pe cea de regizoare, scenaristă şi de actriţă. După plecarea din viaţă a regretatului om de teatru, ION FRUMUSACHI, conducătorul legendarei Formaţii teatrale ,,Rampa”, în satul Mândreştii Noi ea menţine această făclie. Fără scenă ea face teatru, selectează actorii din mediul şcolar, din rândurile elevilor pe care-i învaţă. În lipsa unui lăcaş de cultură în localitate, ea pregăteşte spectacolele şi lucrează cu micii actori în sălile de clasă.

Pentru aceste sacrificii şi dragoste manifestată faţă de teatru, pentru jocul scenic, montarea unui spectacol sau pentru teatru de satiră, ea se bucură de apreciere pe potrivă. În cadrul Concursului Raional „Primăvara teatrală”, ediţia 2018, spectacolul regizat şi prezentat împreună cu actorii săi, a fost apreciat de grupul de experţi cu Premiul „Ion Frumusachi,”special instituit pentru acest concurs. Potrivit lui Valeriu RUSU, şeful Secţiei de Cultură a Consiliului Raional, „Pentru talentul de regizoare,Tamara GUMOVSCHI a fost distinsă cu premiul„Regizoarea anului”. Premiul i s-a oferit în cadrul activităţii dedicate Zilei Lucrătorilor Culturii, având la bază spectacolul „Recviem pentru ION FRUMUSACHI.”
Ea face parte din corpul profesoral,Catedra de limbă şi literatură română la nivel de raion se sprijină pe profesoare de selecţie ca Tamara GUMOVSCHI, dovadă că a păşit cu dreptul în alegerea profesiei. Pe această dimensiune călăuzind dragostea faţă de cuvântul limbii române, faţă de carte. În aceeaşi măsură este potrivită şi prin vocaţia sa pentru teatru. Astfel lângă diplomele şi trofeele de care se bucură pentru talentul său, se toarce tăcerea de aur a preţuirii. Sertarul de aplauze este plin.
Așa cum fără lecţiile şi clasele de copii care le însuşesc nu poate, aşa şi fără activitatea scenică. Fiecare festivitate în școală, este regizată şi creată prin propriul concept şi scenariu.

continuarea o puteți găsi în ziarul numărul 13 din această săptămână