DISTRIBUIȚI
În poză: administrația raionului la mitingul de comemorare, Chișcăreni

În zi de doliu pentru țara noastră, la început de iulie, în localitățile Prepelița și Chișcăreni s-a răscolit trecutul. O lecție dureroasă de istorie, de amintiri ale cumplitului val de deportări după cortină și neștiute de generațiile tinere a fost vociferată în cadrul mitingului de comemorare a victimelor din Siberia. La eveniment au fost prezenți: președintele raionului Vasili MARANDIUC, vicepreședinții raionului Ion CEBOTARI și Mihail BÎRSAN, președintele Asociației Primarilor din raion Gheorghe BRAȘOVSCHI, șeful adjunct al OT Bălți al Cancelariei de Stat Teodor DONOS, precum și reprezentanții serviciilor desconcentrate și funcționari publici.
Bătăi puternice în uşă şi geamuri, călăi înarmaţi, strigătele părinților, plânsul copiilor, ceaţa densă a nopții, a imaginației mulțimii umilite, înfricoșate și nedumerite… este tabloul de acum 69 de ani, al zilei de 6 iulie. Au avut de suferit zeci de mii de familii, în urma celor trei valuri de deportări, iar durerea și-a lăsat amprenta în inimile și destinele basarabenilor, care într-o clipă au fost deposedați de naționalitate, drepturi și persoane dragi.
„Aceste momente care au alcătuit încă o filă neagră a istoriei, ar trebui să reprezinte pentru tinerii de azi valori de aur. Nu poți cunoaște valoarea cuvântului Pace, până nu trăiești contrariul. Înaintașii noștri deportați în Siberia și Kazahstan, au înțeles pe deplin cât de sfânt este să fii liber și nedescriminat” a menționat în mesajul său Vasili MARANDIUC. Așa cum fiecare localitate din țara noastră și-a deplâns în acea noapte copii care au fost „rupți” de la baștină și îndreptați în direcții necunoscute pentru ei, și din raionul nostru au fost deportate 1405 persoane. Satele care și-au pierdut cei mai de bază intelectuali și gospodari au fost: Chișcăreni – 127 deportați, Sîngereii Noi – 126, Sângerei – 119 persoane, Drăgănești – 80, Bilicenii – Vechi – 67, Pepeni – 65, Bilicenii-Noi – 54, Heciul Nou – 51 și Rădoaia – 50 de persoane.
Preoții din satele Chișcăreni și Prepelița au săvârșit slujba de pomenire întru cinstirea memoriei tuturor celor deportați, deasemenea a fost ținut un minut de reculegere și depuse flori la monumentele unde sunt inscriptate numele celor care au rămas a fi nemuritori ai istoriei.