De Noaptea Muzeelor, la muzee se întâmplă o altă  interacțiune a tot...

De Noaptea Muzeelor, la muzee se întâmplă o altă  interacțiune a tot ce înseamnă muzeu

11
DISTRIBUIȚI

Pentru a 19-a oară Noaptea Europeană a Muzeelor, la inițiativa Muzeului de Istorie și Etnografie, Secției de Cultură Sângerei în colaborare cu Primăria orașului  și-au deschis larg ușile  pentru vizitatori până noaptea târziu, au organizat o serie de evenimente comune. În acest an  și-au deschis ușile pentru vizitatori „Casa memorială ADRIAN PĂUNESCU” din satul Copăceni, „Casa părintească ANDREI GALBEN” din satul Sloveanca, dar și 255 de colțuri muzeistice din satele Dumbrăvița, Coșcodeni, Chișcăreni, Rădoaia , Bălășești, Răzălăi, Cubolta , Pepeni, Prepelița, Tăura- Veche, Bursuceni etc. Dacă din anumite motive nu ați avut posibilitatea de a participa la Noaptea Europeană a Muzeelor și să vedeți  expozițiile, Vă invit într-o excursie virtuală a site-ului, pe Facebook sau YouTube Ecoul md.   Noaptea Europeană a Muzeelor s-a desfășurat la Sângerei, sâmbătă, 13 spre 14 mai, în cadrul căreia a fost organizată o ceremonie a muzeelor și a patrimoniului muzeal, cu  un amplu program, la care au participat vizitatorii cointeresați. A fost un eveniment cultural de amploare dedicat circuitului muzeal și evenimentelor conexe. Ca și în alți ani, Secția Cultură în colaborare cu Muzeul de Istorie și Etnografie din Sângerei, Școala de Arte „Mihai Dolgan”, Primăria orașului au pregătit pentru acest eveniment un program special – ateliere de creație, lecții deschise la subiectul păstrării, dezvoltării și promovării patrimoniului cultural, recitaluri de cântece, vernisaje de pictură, concursuri pentru a consemna importanța activității instituțiilor muzeale și culturale în viața orașului, raionului. Cei prezenți au participat la un vast program educațional și cultural, care a inclus master clas de pictură, expoziția permanentă de fotografii despre Sângerei, expoziții  ale meșterilor populari autohtoni, expozițiile de manuscrise Eminesciene, ( manuscrisele poetului Mihai Eminescu) 46 de volume, o colecție unică de costume naționale și unelte dintre cele mai rare accesorii atribuite perioadei anilor 60. Fiecare costum are o poveste aparte. Expoziția reprezintă retrospectiva  siluetelor de modă din acei ani.

Lilia Cucoș, șefa Direcției Economie a Consiliului raional prezentă la eveniment a menționat pentru ziarul „ Ecoul nostru”: „Este foarte plăcut, e pregătit la un înalt nivel. Sunt prezentă împreună cu soțul și unii colegi de serviciu. Suntem dornici de a vedea ceva nou. Or, toate sunt vechi și noi sunt toate. Am fost atrași de expozițiile de fotografii, a obiectelor găsite în urma săpăturilor arheologice, de cele ale costumelor naționale, prezentate de creatorii de port popular și național, soții Oleinic , obiecte de epocă expuse în muzeu, lucruri vechi, de valoare care, au făcut parte din viața strămoșilor noștri. Cu plăcere am audiat recitaluri de cântece ale talentaților copii de la Școala de Arte, ale soliștilor consacrați de la noi. Am mai fost la muzeu, dar n-am văzut o prezentare atât de profundă ca în anul curent. Florile recunoștinței noastre organizatorilor și participanților evenimentului.”

Moderatorii sărbătorii, profesioniștii, ingenioșii și neobosiții soți Valeriu și Anastasia Rusu au declarat: „Anul  acesta, în premieră, muzeele din Republica Moldova s-au alăturat proiectului, pentru o ediție comună cu România a Nopții Muzeelor. Astfel, muzeele de peste Prut înscrise vor beneficia de promovare și de reprezentare alături de cele din România, în cadrul platformei comune noapteamuzeelor.org. Ediția din anul curent are mai multe obiective: Sănătate Globală și Sănătate; Asigurarea vieții sănătoase și promovarea bunăstării pentru toate vârstele, în special ceea ce privește sănătatea mintală și izolarea socială; Acțiuni climatice- întreprinderea acțiunilor urgente pentru combaterea schimbărilor climatice și impactul acestora; Viața pe pământ – Protejarea, restaurarea și promovarea utilizării sustenabile a ecosistemelor Terestre, creșterea gradului de conștientizare cu privire la pierderea biodiversității.

Continuare cititți în Ecoul nostru din 19 mai 2023.