De 20 de ani dăm putere cuvântului scris

De 20 de ani dăm putere cuvântului scris

80
DISTRIBUIȚI

       La 8 octombrie, Ecoul nostru marchează două decenii de activitate. Dacă în anul 1999 am început activitatea cu 400 de abonați, volum de patru pagini și trei angajați, astăzi ziarul se editează în 8-12 pagini, tirajul de peste 2000 exemplare. Am fost și suntem mereu la straja intereselor cititorilor, prezentându-le evenimentele echidistant. Astăzi ziarul are un contingent stabil de abonați și o audiență mare. S-a afirmat pe piața media ca o publicație viabilă, înregistrând la activ un șir de performanțe, rezultat al politicii editoriale a echipei, bazate pe un sistem de principii deontologice și practici profesionale.
Rămânem prezenți prin fidelitatea abonaților și credibili prin argumentul cuvântului scris. Adevărați, puternici și simpli…

       Jubileele sunt întotdeauna prilej de amintiri și emoții nostalgice. Te surprinzi depănând filmul evenimentelor înapoi. Așa mi se întâmplă și acum, în preajma unei importante sărbători de la fondarea publicației. Ciudat, dar în fața ochilor îmi reapar mai multe întâmplări frumoase, trăiri pozitive și chiar senine. Și nu pentru că în cei 20 de ani s-ar fi întâmplat doar lucruri bune, ci pentru că memoria mea, pe acetea le păstrează mai vii. Răsfoiesc cu emoție colecțiile ziarului, câte povești răscolitoare, reportaje, interviuri, dezvăluiri în exclusivitate, subiecte inedite.
       Și pentru că e sărbătoarea ziarului, vom vorbi despre Ecoul nostru pe care-l realizăm, săptămâna de săptămână, cu multă dragoste, dar și cu multe eforturi.
      Acum 20 de ani, o echipă tânără din care făceau parte reportera Vera Tabarcea, machetatoarea, regretata Lidia Pleșca, alături de redactora-șefă Maria Țurcanu, își propuneau să editeze un ziar independent, primul pe atunci în teritoriu, cu un conținut realist, echidistant, în care eroii principali să fie oamenii simpli, fără implicarea puterii și a partidelor în politica editorială. Cititorul singur, în baza celor prezentate să facă concluziile respective și să vadă lumea cum este ea. Săptămânalul s-a lansat cu sloganul: „Ziarul este alături de oameni.” Un ziar cu un suflu nou în raion.
       Colaboratorii lucrau cu o dăruire inegalabilă. Ne-a reușit acest lucru pentru că, indiferent de culoarea politică a autorităților centrale și locale ziarul a avut curajul să spună lucrurilor pe nume, chiar dacă uneori comporta anumite riscuri. Ne gândeam la marea responsabilitate ce ne revine, săptămânal cititorii ne așteaptă, ne apreciază și ne iubesc. Și dacă suntem iubiți, trebuie să demonsrtăm că o merităm. Am demonstrat că știm să găsim resursele și oamenii necesari pentru a merge înainte și a menține prezența publicației. În fiecare ediție, punem în centrul atenției problemele omului de rând. Luptăm să demascăm minciuna și incompetența, să-i determinăm pe cei care acum candidează la funcția de primari ai comunelor raionului, să-și îndeplinească promisiunile. Chiar dacă la cei 20 de ani nu avem comunele, raionul și țara la care am visat, chiar dacă gimnaziile, liceele, spitalele etc. nu sunt pe departe cum ni le dorim, împreună am învățat să ne cerem drepturile, să nu ne lăsăm intimidați atunci când unii funcționari trântesc ușa în nas. Am conștientizat că doar împreună suntem mai puternici, gândim liber. Ne simțim liberi, dar constatăm că libertatea noastră ar putea fi mult mai extinsă dacă autoritățile publice ar face niște pași. Nu ne simțim liberi atunci când așteptăm mult pentru niște informații anume, când unii colegi sunt atacați fie de lideri politici, fie de persoane anonime pentru munca pe care o fac. Noi activăm în primul rând pentru cititori, reușind să transformăm ziarul într-o platformă de dezbatere a subiectelor de interes public.

      Multe dintre ideile noastre ne-au fost sugerate de cititori. Și invers: multe dintre revendecările mulțimilor au fost preluate de pe paginile săptămânalului nostru. Dacă privim înapoi, ni se pare totuși extraordinar ce ni s-a întâmplat pe parcursul acestor ani. Avem cititori puțini, dar fideli care ne caută și așteaptă în fiecare săptămână. Valoarea eroilor despre care am scris nu suportă comparație cu personajele altor publicați. Am scris despre oameni interesanți, inteligenți, simpli din provincie, oameni respectabili. Ne străduim să păstrăm încrederea cititorilor prin ceea ce publicăm.
Experiența acumulată în acești ani ne-au făcut să înțelegem un lucru foarte important că succesele cele mari ale ziarului țin de viitor, iar cele obținute în cei 20 de ani nu sunt decât un preludiu la izbânzile de mâine. Ne propunem să fim incitanți, interesanți și așteptați prin publicațiile care urmează să le inserăm ediție cu ediție. Prin argumente să dăm putere cuvântului scris, prin curaj, perseverență și zbucium pentru adevăr, să reflectăm evenimentele și realitățile vieții, istoriile de succes ale oamenilor. Vom fi alături de susținătorii publicației, vom merge în întâmpinarea interesului lor major. Aceasta ne va fi dăruirea, dar și insistența jurnalistică. Nu căutăm urme pe care să pășim în atingerea unor obiective. Le creăm pe ale noastre proprii și pășim pe ele în reflectarea subiectelor și gestionarea procesului de creație și editare.
       Lumina recunoștinței o direcționăm către Dumneavoastră, cei care abonați și citiți Ecoul Nostru, colaborați întru editarea lui. Florile recunoștinței noastre partenerilor care solicită spațiu , celor care difuzează pe fiecare adresă unde este așteptat. Această frumoasă colaborare este o neobosire continuă și dovada unei implicări permanente a fiecăruia dintre Dumneavoastră. Este o conlucrare rodnică, eficientă care are drept proldus ziarul prezent în casele cititorilor fideli.
       În afirmarea și dezvoltarea publicației un rol important l-a avut și îl are Asociația Presei Independente (API), căreia îi suntem enorm de recunoscători pentru susținere juridică, instruire, stagieri, apărarea drepturilor civile și profesionale ale noastre.. Am supraviețuit în timp grație susținerii morale, logistice și materiale a API.
       Este greu să găsești cuvinte de recunoștință pe care le merită toți acei care împărtășesc cu noi bucuria acestui jubileu. Florile recunoștinței noastre tuturor celor care citesc, susțin, beneficiază de serviciile noastre. Cu astfel de prieteni fideli pășim cu încredere în viitorl. Suntem conștienți de faptul că încă nu e totul bine, știm ce trebuie să mai facem, ca să fie mai bine. Căutăm soluții într-o lume imperfectă…
Principalul e ca societatea să solicite și aprecieze din plin producția media autohtonă.
Cu prilejul sărbătoririi jubileului de 20 ani de activitate, felicit cordial colegii echipei le adresez cuvinte de recunoștință pentru eforturile de a informa profesionist și obiectiv cititorii, pentru atitudinea temerară în abordarea unor teme sau subiecte inconvenabile. Le doresc să râmână și în continuare la fel de combatanți,corecți, cu tenacitate ca până acum, fideli deontologiei profesionale și să continue să aducă săptămânal adevărul în casele cititorilor.