Cumpărând produse din locuri neautorizate ne punem sănătatea în  pericol

Cumpărând produse din locuri neautorizate ne punem sănătatea în  pericol

63
DISTRIBUIȚI

Imaginile de alături sunt comune pentru mai multe localități ale raionului. Infinita tranziție i-a scos din case și i-a transformat în comercianți pe  reprezentanții celor mai diverse pături sociale, pe cei care nu și-au găsit posibilitatea de a câștiga o bucată de pâine și a hrăni familia.  Comerțul stradal  este o problemă majoră cu impact asupra sănătății.

Maria Țurcanu

Suntem în plină vară, cu temperaturi toride și orice produs  este supus unui risc de a se altera. În special trebuie să fim foarte atenți la produsele lactate, ouă, carne, pește etc

De ceva timp sevând ca pâinea caldă pepenii verzi și galbeni, unii de import, alții autohtoni timpuriidar care sunt foarte sensibili la conținutul de nitrați. Trebuie să fim foarte atenți la fructele și legumele cumpărate.

Evident, toate domeniile ( sferele) au nevoie de protecția statului, mai ales cele care au tangențe cu sănătatea oamenilor. În viața cotidiană întâlnim cazuri, care la prima vedere par niște mărunțișuri, în realitate acestea pot provoca o epidemie.  „Cele mai periculoase alimente asic iate cu apariția unor afecțiuni digestive, în  special pe timpul verii, sunt: carnea, mezelurile, ouăle, produsele lactate și bucatele cu risc sporit, care sub influiența temperaturilor înalte pot crea un  mediu extrem de favorabil pentru dezvoltarea microflorei  patogene,” declară Valeriu Golban, șeful Direcției raionale pentru  Siguranţa Alimentelor.

Majoritatea persoanelor care desfășoară o activitate de comerț își vând producția în piețele autorizate din raion, pe când unii au împânzit străzile raionului, vânzând produse alimentare în stradă și condiții insalubre. Cumpărând produse din locuri neautorizate ne punem sănătatea  în mare pericol.   Specialiștii Direcției raionale pentru Siguranța Alimentelor, Centrului de Sănătate Publică, AdministrațieiPublice Local, Inspetoratului de Poliție, Inspectoratului Fiscal de Statne avertizează să fim foarte vigilenți, mai cu seamă în această perioadă caniculară a anului.

Un capitol aparte rămâne a fi comerțul stradal. Atât în orașul Sângerei, cât și în alte localități ale raionului au apărut persoane care vând tot ce  au crescut- producția legumicolă, fructele …Însă ei nu au măcar cât de cât niște umbrele, mese, ca să n u mai vorbim de locuri frumos amenajate, utilaj corespunzător, or,ne vrem integrați în Europa . Producția s-ar cuveni să fie vândură din niște lăzi măcar, nu direct de pe pământ. Autoritățile publice locale sunt în drept să nu elibereze certificate, autorizații persoanelor care nu respectă „ Regulamentul cu privire la vânzare”, ne-au sugerat mai mulți cititori.

Din sursedemne de încredere am aflat că      pentru combaterea comerțului stradal neautorizat în raion sunt create grupuri mobile de lucru care, vor supraveghea respectarea normelor legislației și normelor sanitare.

Unii comercianți stradali din orașul Sângerei ne-au spuscă pentru a-și desfășura activitatea în piețe            trebuie să achite anumite taxe, care sunt can mari pentru ei. „Noi activăm temporar.Creștem ceea ce cultivăm la cote, asat și vindem”…

Comtinuarea în ziarul nr.30 din 05 august